Rush till gårdsbutik och grönsaksodling i Spekeröd

Efter två år av pandemirestriktioner har Sutip Austad nu fullt upp i gårdens sex växthus. Förutom försäljning av lyxiga grönsaker till restauranger finns det numera även en välfylld gårdsbutik till kundernas glädje.
– Jag fick tänka om fort, för jag behövde tak över huvudet och mat i kastrullen. Så då öppnade jag en gårdsbutik.

ANNONS
|

När coronapandemin och restriktionerna stängde restaurangerna i Sverige slogs benen undan på många leverantörer. Sutip Austad på Austad Gård i Spekeröd var en av dem vars intäkter försvann över en natt.

– Jag fick tänka om fort, för jag behövde tak över huvudet och mat i kastrullen. Så då öppnade jag en gårdsbutik där kunder kunde handla på säkert avstånd, säger Sutip Austad.

Hennes gård har under flera år levererat ekologiska grönsaker till lyxrestauranger över hela Sverige. Fokus har legat på asiatiska och svenska bladgrönsaker och kryddor.

Helt ekologisk odling

– Jag har nog över 300 olika sorter i odling i dag och tre gånger i veckan kommer det grossister och hämtar de tvättade och förpackade grönsakerna. Gårdsbutiken har blivit ett komplement som många uppskattar, säger hon.

ANNONS

Under pandemin var det många kockar som tipsade om Sutip Austads gårdsbutik på sina sociala medier, vilket ledde till att kunderna strömmade till. Den höga kvaliteten på grönsakerna och att de är helt ekologiska, gjorde att kockarna ville hjälpa henne så att företaget inte skulle gå under.

– Det är kunder som kommer på fredagen och fyller sina kassar innan de fortsätter ut till sina sommarstugor. Sen på söndagen kommer de förbi igen för att fylla kassen inför resan till stan, säger hon.

Bytte inriktning snabbt

När pandemin slog till fick Sutip Austad snabbt byta inriktning på produkterna hon odlade, ut åkte gourmetgrönsaker och in kom tomat, gurka och plantor. Produkter som kunde säljas i den lilla gårdsbutiken och som många privatkunder frågade efter.

– Gården blev som en handelsträdgård och plantskola kan man säga. Men det fungerade bra. Nu behöver inte mina kunder åka till affären för att köpa grönsaker. Gårdsbutiken sköter sig själv och det är tur det, för när restriktionerna togs bort i våras exploderade efterfrågan på gourmetprodukterna, säger Sutip Austad.

Ger inte upp drömmen om papaya

Hon känner en stor stolthet över det hon odlar och vägrar bidrag i alla dess former, även EU-bidrag. Att klara sig själv är en hederssak och hon prövar sig fram tills hon hittar grönsaker som fungerar att odla.

– Svårast hittills är papayan. Jag får den inte att mogna. Klimatet är svårt och blommorna sätter frukt sent på sommaren, sen blir det för kallt. Tar jag in dem i huset tar det två veckor, sen har alla bladen ramlat av. Men jag ska lyckas någon gång, jag ger inte upp, säger Sutip Austad och skrattar.

LÄS MER:Teodlaren från Svenshögen får bidrag

LÄS MER:Omställning ur lokalt perspektiv

LÄS MER:Andelen ekologiskt ökar

ANNONS