Omställning ur lokalt perspektiv

Klimatförändringen som pågår världen över gör att vi människor behöver ställa om vårt sätt att leva, är forskare eniga om. Den hållbarhetsfestival som arrangerades på Tjörn under veckan belyste detta ur flera olika perspektiv. Praktiska tips och råd om vad var och en av oss kan göra togs upp.

ANNONS
|

Närproducerat, ekologisk odling och småskalighet var i fokus under tisdagseftermiddagen. Joakim Wenner berättade om sitt arbete i nätverket Omställning Tjörn.

– Vårt sätt att leva orsakar en massdöd av arter runt om i världen. Bara en bråkdel av de 3 500 internationella miljömål som satts upp efterlevs. Vi behöver skapa en gemensam vision för framtiden, sa Joakim Wenner.

Han tog ner det hela på lokal nivå och berättade bland annat om småskalig matproduktion och självhushållning.

– Det jordbruk som dominerar idag är väldigt resurskrävande, matjorden utarmas och med det näringen i maten. Transporterna är långa och dessutom lägger var och en i övrigt väldigt mycket tid på lönearbete istället för tid med familjen. Det här är saker som vi kommer att behöva förändra.

ANNONS

Han menar att det finns mycket att vinna på ett annat förhållningssätt till naturen och närmiljön, även för den enskilde som vill förändra sin vardag. Just mer tid med familjen kan vara en lockande faktor.

– Har man en egen trädgård finns det mycket man kan göra. Det tar en del tid i anspråk, men samtidigt får man mer tid hemma tillsammans med sin familj.

– Kompostera, tänk småskaligt och odla med en bred variation av grönsaker och växter. Finns det många olika sorters växter i en trädgård blir det även färre skadeinsekter på grödorna. Konservera grönsakerna, frys in och torka så får du dem att hålla en längre tid. Kanske har du även möjlighet att bygga en egen jordkällare.

För den som inte har en egen trädgård finns också möjlighet att göra förändringar.

– Det går till exempel att arrendera en bit mark, ha ett andelsjordbruk ihop med andra, eller en koloniträdgård, sa Joakim Wenner.

Marcus Nyström från Lokalproducerat i Väst berättade att Sverige som land idag är långt ifrån självförsörjande.

– Det är länge sedan vi var det. Vi har tillräckligt med spannmål och socker, men absolut inte tomater, gurka, lamm och nötkött. Vi är totalt sett bara självförsörjande till ungefär 60 procent som det är idag.

En del i omställningsarbetet handlar även om att handla lokalt och att skapa mötesplatser mellan småskaliga producenter och konsumenter. Reko-ring är en möjlighet.

– Det fungerar så att man ansöker om medlemskap via sociala nätverk på nätet. På så sätt blir det en direktväg för handel mellan odlare och konsument, berättade Joakim Wenner.

Tjörns kommun har för sin del antagit en policy där man strävar efter att tänka småskaligt med närhet och företagsamhet i fokus.

– Det handlar till exempel om hur vi ska göra våra upphandlingar. Hur kan vi få mer närproducerat och samtidigt följa de lager och regler som finns. Ibland går det att kanske att göra direktupphandlingar med lokala producenter, sa Anna Aldegren, kommunens näringslivsutvecklare.

Hållbarhetsfestivalen arrangerades i samarbete mellan Tjörns kommun, LRF Tjörn och Vuxenskolan.

Mattias Modéen

0303–72 82 23

mattias.modeen@lokaltidningensto.se

ANNONS