Nötköttet som serveras i den kommunala kostverksamheten är från Gröna Gårdar, korna har betat på Orustängar. Kor på bilden har inget med kostenheten att göra utan trivs med att beta på strandängarna vid Stigfjordens naturreservat på Orust. Arkivfoto.
Nötköttet som serveras i den kommunala kostverksamheten är från Gröna Gårdar, korna har betat på Orustängar. Kor på bilden har inget med kostenheten att göra utan trivs med att beta på strandängarna vid Stigfjordens naturreservat på Orust. Arkivfoto. Bild: -

Andelen ekologiskt ökar

Äggen är ekologiska, mjölken likaså. Nötköttet kommer från kor som betat i Morlandadalen. Den ekologiska satsningen på kosten inom Orust kommun är medveten.

ANNONS
|

Ekologiska livsmedel är rena och naturliga, utan tillsatsmedel. Ekologisk odling är bra för naturen, eftersom inga kemiska bekämpningsmedel används så gynnas den biologiska mångfalden. Det tänket genomsyrar allt när kostenheten planerar och köper in mat till förskola, skola och omsorg. Maten som serveras ska vara god, näringsrik och samtidigt ha ett hållbarhetstänk.

– Vi köper in ekologisk mat i så stor utsträckning som vi kan. Mejeriprodukterna är ekologiska, potatisen och äggen likaså, liksom det mesta av våra grönsaker. Fisken är MSC märkt och nötköttet köper vi från Gröna Gårdar. Vi får reda på från vilken gård köttet kommer ifrån vid varje leverans, ofta har korna betat i Morlandadalen, säger Charlotte Odhe, kostchef i Orust kommun.

ANNONS

Satsningen på ekologiskt odlad mat är medveten och har pågått under flera år. Det är från början ett politiskt initiativ att satsa på ekologisk mat, men några extra medel till att genomföra satsningen har kostenheten inte fått.

– Vi köper in ekologisk mat inom vår budgetram. Vi har arbetat med att få in ekologisk mat i vår verksamhet under många år, men aldrig fått några extra medel från politiken till vår satsning, trots att det är ett politiskt initiativ från början.

Mer än hälften av den mat som serveras i de kommunala förskolorna, skolorna och vid kommunens äldreboenden är ekologiska. 53 procent av maten är ekologisk, den satsningen gör att Orust kommun ligger långt över de flesta andra kommuner i landet. Nyligen fick kommunen en utmärkelse av Ekomatsligan för sin satsning på ekomat. Orust är nu den åttonde bästa kommunen i landet på att servera ekologiskt framtagna livsmedel.

– Vi ökar vår andel varje år. Vårt politiska mål för 2020 var att servera 50 procent ekologisk mat och det målet har vi inte bara uppnått utan även nått över. Vid halvårsskiftet var andelen ekologiskt som vi köpt in till och med högre, hela 58 procent, vilket inte är så långt från det nationella målet på 60 procent som ska vara uppnått om tio år, säger Charlotte.

Ekomatsligan är en årlig ranking av landets kommuners och regioners ekologiska inköp. Nivån för att klassa in ligan är 30 procent ekologiska inköp, räknat i kronor. Regeringens nationella inriktningsmål för ekologiska inköp i offentlig sektor är 60 procent till 2030.

– Det handlar för Orust kommuns del inte bara om att köpa ekologiskt producerad mat, utan om att välja livsmedel som är bättre ur miljösynpunkt. Jag vill gärna se till helheten, bra mat, mat som odlas hållbart, ger en bättre och godare måltid.

Stenungsunds och Tjörns kommuner satsar inte lika mycket på det ekologiska. Stenungsund köpte förra året in 28 procent ekologisk mat, medan Tjörns kommun endast valde 20 procent ekologiska varor.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS