Smal väg och höga hastigheter oroar boende i Rönnäng

Dalenvägen ner mot färjeläget i Rönnäng är sommartid mycket trafikerad. Gående går på båda sidor av vägen och bilar och cyklister kommer i en strid ström. Roy Ekdahl, boende längs vägen, hoppas att vägen kan bli säkrare för alla.

ANNONS
|

Det har länge varit parkeringsproblem i Rönnäng och de flesta parkerar relativt långt från färjeläget och måste promenera från parkeringen till färjan som går mot Dyrön och Åstol. Många väljer då att följa Dalenvägen ner genom samhället, en väg som är belagd med kullersten och som på sina ställen är så smal att två bilar inte kan mötas.

– Det kommer även breda bussar en gång i timmen som ska komma fram. Går man längs med vägen med barn och barnvagnar blir det riktigt trångt, säger Roy Ekdahl, boende längs med Dalenvägen.

Skrev till Trafikverket

Tidigare i våras skrev han till Trafikverket och påtalade säkerhetsriskerna med att det inte finns någon ordentlig gångbana längs med vägen.

ANNONS

– Hastigheten kan vara ganska hög också. De flesta bilister sköter sig men jag tror att en hastighetsdisplay skulle kunna uppmärksamma bilisterna på att det är 30 kilometer i timmen, säger han.

Trafikverket å sin sida hävdade i sitt svar till Roy Ekdahl att eftersom vägen är en bilväg utan separerad gång- och cykelbana så finns inga planer på att måla linjer för att vägen då skulle bli för smal för trafik. Trafikverket avrådde också från en hastighetsdisplay eftersom den, enligt Trafikverket, kunde invagga gående i falsk säkerhet.

Finns alternativ väg

– Det tycker jag låter konstigt. Hastighetsdisplayen skulle säkert få fler att sänka farten. Trafikverket borde skylta att det finns gående längs vägen, så att bilisterna bli mer uppmärksamma, säger Roy Ekdahl.

Han påpekar också att det finns en alternativ väg till färjeläget från parkeringarna, fri från trafik, som går via lokalerna vid Astrids Fisk och utmed bryggorna, men det är få gående som vet om den vägen.

– Många ser inte skylten som visar in på området vid Astrids Fisk och gångvägen är inte skyltat efter det. Det är svårt att veta var man ska gå mellan alla hus. Om den vägen blev bättre skyltad så hjälper man i alla folk på traven att hitta en säkrare väg, säger Roy Ekdahl som efterfrågar bättre skyltning från Tjörns kommun.

LÄS MER:Moped körde på polisbil i Rönnäng

LÄS MER:Tjörnfärja under utredning

LÄS MER:Färjetrafiken till öarna kan skäras ned kraftigt

ANNONS