Stenungsunds förskolebarn bjuds på nya trendmaten – sjöpung

Vad sägs om lasagne med sjöpungsfärs, eller varför inte wallenbergare eller hamburgare tillagade med samma råvara? Det är i alla fall vad förskolebarnen i Stenungsund kommer att serveras nästa torsdag under den offentliga måltidens dag på temat ”under ytan till grytan”.

ANNONS
|

Det kanske inte låter så aptitretande, men av många stjärnkockar beskrivs sjöpungen som den framtida trendmaten, som dessutom är klimatsmart och har hög proteinhalt.

En av dem som tagit fasta på detta är Stenungsundskocken Karin Hermansson som arbetar på Spekeröds förskola. Under hösten har hon och hennes kockkolleger på kommunens förskolor lärt sig mer om sjöpungens fördelar och under nästa vecka kommer förskolebarnen serveras olika rätter tillagade med råvaran. Detta under den offentliga måltidens dag på temat ”under ytan till grytan”.

– Vi har under höstterminen bland annat deltagit i olika workshops och haft mycket kontakt med representanter från det Stenungsundsbaserade företaget Marine Taste som odlar sjöpung utanför Djupvik på östra Tjörn, berättar Karin Hermansson.

ANNONS

Prisades för sin fond

Företaget prisades förra året för sin fond gjord på sjöpung som satt Bohuslän på världskartan bland olika matkännare. Sedan dess har de även lanserat en sjöpungsfärs som kan användas som ett klimatsmart alternativ till olika traditionella kött- och fiskrätter, som lasagne, wallenbergare och hamburgare.

Det är just detta som nu kommer att serveras kommunens förskolebarn under nästa torsdag.

– Kockarna på de olika förskolorna har fått fria händer att välja maträtt eftersom de ju är de som bäst känner sina matgäster, berättar Karin Hermansson som inte är orolig över att barnen kräset ska rynka på näsan åt det som serveras.

Neutral naturlig sälta

Färsen i sig smakar nämligen inte så mycket innan man kryddat den med de kryddor man önskar, förklarar hon.

– Den har en ganska neutral smak, med en naturlig sälta från havet, som ett milt ostron ungefär.

– Däremot har ju färsen en massa andra fördelar som ligger helt rätt i tiden om vi nu ska tänka klimatsmart och närproducerat, fortsätter Karin Hermansson.

Faller rätterna de unga matgästerna i smaken är också tanken att råvaran ska bli en mer beständig produkt på förskolekökens menyer framöver.

– Det är i alla fall vår förhoppning, säger Karin Hermansson, som är initiativtagare till att delta i det årliga matprojektet Mattanken som på torsdag anordnas för att främja ökad kvalitet och bidra till en hållbar utveckling på offentliga måltider.

Deltar för tredje gången

Stenungsunds förskolor deltar i år för tredje gången.

– Förra året serverade vi piffiga biffar av baljväxtfärs för att uppmärksamma alla våra svenska närproducerade grödor. Året dessförinnan fisksoppa med musslor för att hylla det blå proteinet.

Förskolebarnen åt då också med god aptit enligt Karin Hermansson.

– Ja, det är kloka och nyfikna små barn vi har som inte räds att smaka på nya maträtter som har så många fördelar mot annat vi kanske normalt lägger på tallriken hemma.

Sjöpung

Sjöpungen är ett anemonliknande vattendjur som lever i alla salta världshav. Längs den svenska västkusten finns ett 20-tal arter och du hittar den ofta på stenar, samt under båtar och bryggor som tas upp på hösten.

På SM i mathantverk förra hösten satte det Stenungsundsbaserade företaget Marine Taste också Bohuslän på världskartan när de prisades för sin fond gjord på just sjöpung. Fonden tog hem guldmedaljen i klassen för innovativt mathantverk och företaget prisades sedan ytterligare samma höst i Bio-planet food challenge i Belgien där de fick nytt guld för bästa produkt i kategorin proteinskifte.

Sjöpung beskrivs nu av många stjärnkockar som den nya trendmaten, varav Leif Mannerström och Paul Svensson bara är några som börjat använda den klimatsmarta råvaran i sin matlagning.

LÄS MER:Skolbarn på Tjörn kan få sillburgare på menyn

LÄS MER:Målet är att bli den stora matön – premiär för ”Smaka på Orust”

LÄS MER:Piffiga biffar när måltidskök lyfter klimatsmart mat

ANNONS