Kommunens måltidsenhet tillsammans med förskoleköken vid en inspirationsdag i förra veckan. På torsdag firar de Måltidens dag med specialkomponerad klimatsmart meny. Bild: Privat
Kommunens måltidsenhet tillsammans med förskoleköken vid en inspirationsdag i förra veckan. På torsdag firar de Måltidens dag med specialkomponerad klimatsmart meny. Bild: Privat

Piffiga biffar när måltidskök lyfter klimatsmart mat

Klimatsmart mat hamnar på förskolebarnens tallrikar vid nationella Måltidens dag. Och det är piffiga biffar av baljväxter som står på torsdagens menyn.

ANNONS

Det offentliga köken serverar varje vardag i genomsnitt mat till var fjärde invånare. För att sätta ljuset på den offentliga måltiden arrangeras för andra gången Måltidens dag som i år infaller på torsdag. Bakom dagen står projektet MATtanken som via olika aktiviteter vill bidra till att skapa hållbara offentliga måltider.

Det kommer bland annat att hållas aktiviteter runt om i landets skolor, på förskolor, äldreboenden och sjukhus. I Stenungsund uppmärksammas dagen inom förskolan. De unga matgästerna kommer då att serveras piffiga biffar av svenskodlade baljväxter med säsongens rotfrukter. Måltidsenhetens avsikt är att uppmärksamma klimatsmarta alternativa rätter för alla.

Eva Sundberg är projektledare för MATtanken. Hon ser Offentliga måltidens dag som ett sätt att lyfta fram offentliga måltidernas betydelse.

ANNONS

– Måltider som bidrar till struktur och trygghet bör prioriteras i en tid när vi tyvärr märker att otryggheten ökar, inte minst bland barn och unga. Att måltider kan minska ensamhet och förebygga undernäring bland äldre är också viktigt att lyfta fram, uppger hon i ett pressmeddelande.

MATtanken

Ett projekt som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider.

Syftet är att:

Främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa tillvaratas på bästa sätt.

Offentliga måltider ska bidra till en hållbar utveckling.

Ge ökad kompetens, engagemang och effektivitet hos aktörer i kedjan från producent till konsument.

Bredda och förstärka nätverkande och samarbeten inom matproduktion och måltidsfrågor.

ANNONS