Misstänkt rattfull chaufför på E6 skyller på förkylning

Flera personer larmade polis om den utlandsregistrerade lastbilen som vinglade över vägbanan och körde ner vägreflexer, varefter färden på E6 fortsatte ned i diket. Nu åtalas chauffören i 55-årsåldern, misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

ANNONS
|

Det var på strax före klockan 10 på måndagsförmiddagen den 26 september som polis fick flera samtal om den vingliga färden som ska ha pendlat mellan två körfält på E6 i södergående riktning.

Föraren ska enligt vittnen både ha kört in i ett mitträcke, samt mejat ned reflexrefuger vid ett vägarbete en halvmil norr om Stenungsund, varpå han även ska ha kört i diket och sedan upp på vägen igen.

Föll från hytten

Därefter svängde lastbilschauffören av från E6 in till Stenungsund. Där fick en polispatrull sedan syn på lastbilen på Mejselvägen, varpå chauffören stoppades i höjd med bilbesiktningen.

”Jag och XX hoppar ur polisbilen. XX är framme först vid föraren och tar kontakt. Jag kommer och ansluter och jag förstår att föraren inte är samarbetsvillig och inte vill kliva ur. Helt plötsligt börjar lastbilen rulla bakåt och det blir bråttom att få stopp på den. Jag förstår genast att det inte alls var långt ifrån att min högra fot blev överkörd där jag står. Vi tvingas sedan dra ut föraren ur hytten på lastbilen, vilket gör att föraren faller från hytten ner i asfalten”, har polis berättat i förhör.

ANNONS

Hittade whiskyflaska

Patrullen tog därefter föraren åt sidan och belade honom med handfängsel.

”Han luktar kraftigt av alkohol och är även nerkissad. Han kan inte prata ordentligt och upplevs frånvarande. Han får försöka blåsa i drägern men lyckas inte fullgott, men genom att mäta omgivande luft ger den ändå utslag på alkohol. Vi sätter sedan in honom i polisbilen och nästan omedelbart somnar vederbörande. Jag upplever det som att föraren måste ha intagit stora mängder alkohol”, har den förhörda polisen vidare berättat.

I lastbilen påträffades i samband med gripandet en nästan helt uppdrucken literflaska whisky. Uppskattningsvis bara 20 centiliter ska enligt patrullen varit kvar i flaskan.

Föraren erkänner brott

Nu åtalas chauffören i 55-årsåldern, misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Detta då analys från provtagningen visat att mannen då han stoppades haft över 2,3 promille alkohol i blodet.

Mannen har i förhör erkänt brott. Han har för polis berättat att han kört från Norge och nu skulle till färjan i Karlshamn. Innan färden påbörjades erkänner han också att han druckit vodka, men enligt egen utsago bara 0,2 liter och att han därefter ska ha känt sig normal då han satte sig bakom ratten.

Skyller på förkylning

På frågan om han brukar förena alkohol med att köra tung lastbil svarar mannen:

”Nej aldrig. Jag mådde bara jättedåligt. Jag hade blivit förkyld. Jag trodde jag skulle kunna hjälpa mig själv på det sättet för att bli frisk.”

Han nekar dock till att ha druckit ur whiskyflaskan som hittades i lastbilen men erkänner att han inte borde ha kört alls under rådande förhållanden.

Åklagaren som nu lämnat in stämningsansökan vid Uddevalla tingsrätt håller med.

”Färden inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten.Brottet bör också bedömas som grovt eftersom föraren genom framförandet har gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och/eller visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”, menar denne.

LÄS MER:Körde rattfull med sina barn – döms till 28 000 kronor i böter

LÄS MER:Kissade i vattnet – döms för förargelseväckande beteende

LÄS MER:Tog moppen för att köpa cigaretter – döms för rattfylleri

ANNONS