Henrik Rehnberg är sportchef på Stenungsunds HF och har bland annat ansvar för hockeygymnasiet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Det är hög tid att börja söka utbildningar till hösten 2022 och Rehnberg hoppas att elever söker en idrottsprofil med inriktning på just hockey.
Henrik Rehnberg är sportchef på Stenungsunds HF och har bland annat ansvar för hockeygymnasiet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Det är hög tid att börja söka utbildningar till hösten 2022 och Rehnberg hoppas att elever söker en idrottsprofil med inriktning på just hockey. Bild: Tony Balogh

Rehnberg hoppas elever söker sig till hockeygymnasiet

Just nu funderar elever i nian på vad de ska studera kommande höst. En möjlighet är att läsa Nösnäsgymnasiets idrottsprofil med inriktning på ishockey. Arbetet med att locka elever ligger hos Stenungsunds sportchef Henrik Rehnberg.

ANNONS

Måndag förmiddag och Stenungsund Arena. I ishallen leder Henrik Rehnberg ett hockeypass för de lever som just nu läser Nösnäsgymnasiets idrottsprogram med inriktning på just pucksporten.

– Bästa stunden på dagen, säger han och ler stort.

Ispassets lektion handlar inte i första hand om fysträning för att bli exempelvis starkare och och snabbare utan mer på att slipa på tekniska detaljer.

Helt obekant med arbetet är Rehnberg inte. Den tvåfaldige svenska mästaren med Färjestads BK (1997 och 1998) arbetar sedan hösten 2020 som sportchef i Stenungsunds HF. Ett av hans uppdrag är att leda hockeygymnasiet, ett arbete han för övrigt hade när han var verksam hos FBK i Karlstad.

ANNONS

Slipa på detaljer

På passet denna måndagsmorgon, som är den första av veckans två träningar (den andra sker på torsdagar), kan han räkna in tio spelare varav en målvakt.

Rehnberg har samlat elevern för en kortare instruktion kring en kommande spelövning.
Rehnberg har samlat elevern för en kortare instruktion kring en kommande spelövning. Bild: Tony Balogh

Några av eleverna är borta på grund av sjukdom, men träningen fylls ut av spelare som tillhör Stingers A-lag eller juniorlag, däribland finske spelaren Eetu Rasalahti.

– I skolan är vi 13 utespelare och en målvakt, men det är perfekt att några av de övriga kan vara med för de höjer kvaliteten på träningarna betydligt, säger Rehnberg.

– De här träningarna är ju upplagda på så sätt att man kan jobba på de detaljer man inte har tid med på samma sätt på kvällstid med det egna laget, säger han.

Hockeyskola lokalt

Bland eleverna finns studerande som går första och andra året på Nösnäsgymnasiet.

– I dagsläget har vi bara ettor och tvåor. Målsättningen är att vi nästa år ska vara 20 för att året därpå vara 30 elever, säger Rehnberg.

Den tänkta utvecklingen bygger på att unga elever med intresse för ishockey verkligen söker sig till Nösnäsgymnasiets hockeyprogram. Mycket av Rehnbergs arbete går därför just nu ut på att i olika sammanhang berätta om vad man kan erbjuda.

Träning pågår. Spelaren i blått är Linnea Pettersson Dove som till vardags spelar för Göteborg HC i SDHL.
Träning pågår. Spelaren i blått är Linnea Pettersson Dove som till vardags spelar för Göteborg HC i SDHL. Bild: Tony Balogh

Vad framhåller du med Stenungsund?

– Att vi har en produkt här i Stenungsund som håller väldigt högt klass. Den gör att våra ungdomar, som bor i närområdet, inte ska behöva gå upp klockan fem på morgonen för att åka buss till Göteborg eller var de nu kan vara någonstans.

”Öppen för alla”

Just nu finns det ingen på Nösnäs från någon annan klubb än Stenungsunds HF eller Rönnängs IK det vill säga de två hockeyklubbarna i STO-regionen.

– Inte än i alla fall, säger Rehnberg.

Men ni säger inte nej till elever från exempelvis Kungälv eller Uddevalla?

– Nej, absolut inte! Vi följer Skolverkets kriterier när det gäller antagningar och jobbar inte med selektering. Vi är öppna för alla som vill gå på hockeyprogrammet, säger Rehnberg.

Uttagningarna sker efter betyg och inte på sportsliga kriterier. Å andra sidan har de sökande en ambition med sin hockey – alla som går hockeygymnasiet för att de vill något med sin idrott.

– Vi vill bli Bohusläns och norra Göteborgs självklara och naturliga val när det kommer till ansökningar. Vi är öppna för alla, säger han.

ANNONS