Bild: Johan Laasonen

På fredag startar Svanesunds 3-dagars — nu i full skala

På fredag är det dags för cykelloppet Svanesund 3-dagars på Orust, ett lopp som har arrangerats sedan 90-talet och fungerar idag som säsongsavslutning för de flesta av elitcyklisterna. Förra året skalades tävlingen ner på grund av pandemin, i år kommer den att köras i full skala men vissa begränsningar finns fortfarande.

ANNONS

Den traditionella cykeltävlingen Svanesunds 3-dagars har arrangerats av Svanesunds GIF sedan slutet på 90-talet. På fredag är det dags för årets version och klockan 17:00 inleds tävlingen med den första av de fyra etapper som ska avverkas under helgen. Etapperna innehåller bergstempo, grand prix på en varvbana i Svanesund, ett tempolopp där de tävlade cyklar ensamma samt slutligen ett linjelopp.

Svanesunds GIF håller flera olika cykellopp varav de flesta är motionslopp där alla får ställa upp. Svanesunds 3-dagars är dock ett elitlopp där enbart elitåkare får medverka. Tävlingen anordnas historiskt sista helgen i augusti, vilket gör att den avlutar säsongen för de flesta av elittävlarna.

ANNONS

– Det är en elittväling som är sanktionerad av svenska cykelförbundet, annars har vi motionslopp. Detta är oftast den sista tävlingen man satsar inför så kör man säsongsavslutning med Svanesunds 3-dagars. Fyra tuffa etapper på tre dagar. Vi får ofta höra att det är så kul att komma till Orust det sista och avsluta säsongen, säger Johan Laasonen, tävlingsledare för Svanesund 3-dagars.

Tillbaka i full skala

Deltagarantalet brukar vara cirka 350 åkare men förra året tvingades föreningen, på grund av pandemin, att skala ner på antalet deltagare samt korta ner tävlingen till två dagar. I år körs tävlingen enligt vanlig ordning, men fortfarande råder vissa begränsningar för att förhindra smittspridning.

– Vi hade inte möjlighet att ha så många deltagare då, med restriktionerna som var. I år har man släppt på restriktionerna så då kan man ju köra en fullskalig tävling. Vi har ingen dusch och ingen omklädning utan vi kör coronaanpassat utifrån de restriktionerna som Svenska cykelförbundet och Riksidrottsförbundet har gett oss, förklarar Johan Laasonen.

Alla åldersgrupper

I arrangemanget finns det en tävlingsklass för alla åldrar. Graderingen startar nämligen vid nybörjarklassen och går sedan genom alla åldersgrupper upp till elit, och sedan till den klass som kallas masterclass.

– För att cykelsporten ska få cyklister att vurma så har vi en nybörjarklass där de allra yngsta får vara med och prova. På lördag och söndag kommer också gamlingarna, veteranerna och kör. Och då är det Masterclass som det kallas nu för tiden. De kör på lördag och söndag, säger Johan Laasonen.

ANNONS