Ett riksidrottsgymnasium för motocross och enduro kan hamna i Stenungsund. Arkivfoto: Tony Balogh
Ett riksidrottsgymnasium för motocross och enduro kan hamna i Stenungsund. Arkivfoto: Tony Balogh Bild: baloght

Gymnasium för motorsport

Ett riksidrottsgymnasium för motocross och enduro kan hamna på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

ANNONS
|

För närvarande finns det bara en kommun i Sverige som har ett gymnasium för riksintag för dessa sporter och det är beläget i Skövde.

Dit flyttade verksamheten hösten 2017 efter att under 17 år ha funnits i Tibro.

Avbröt i förtid

Men redan hösten 2018 meddelade Skövde kommun att man ville avbryta samarbetet och det redan till sommaren 2019 – ett år före avtalstidens utgång.

”Samarbetet med Skövde kommun har tyvärr kantats av problem. Boende har varit svårt att ordna, ansvarsfrågan har varit otydlig och processen med banbygget kom igång sent och har efter det överklagats i två omgångar. Det är framförallt det senare som Skövde kommun pekar på då de nu vill säga upp avtalet” skrev Per Westling, generalsekreterare i Svemo hösten 2018.

ANNONS

Svemo, som samlar motorsport under en rikstäckande organisation, letar efter en ny ort där Stenungsund är ett alternativ.

Hur många elever kan det bli fråga om?

– Det är två tredjedelar cross och en tredjedel enduro. När alla årskurser är aktiva rör det sig om totalt 33 elever. För Stenungsunds kommun borde det vara superintressant, säger Ulrik Simonsson som är ordförande i Stenungsunds motorsällskap.

Lång process

Processen från start till mål är ganska lång.

– Det ska ju igenom Riksidrottsförbundet, Skolverket och så vidare. Men det finn ett beslut taget i Stenungsunds kommun om att söka detta, säger Simonsson.

– Det beslutet togs i december förra året och ansökan skickades i januari i år. Starten sker i så fall hösten 2020. Det är först i höst som Skolverket ska fatta sitt beslut.

Flera utbildningar

Nösnäsgymnasiet har redan sedan tidigare flera utbildningar med idrottsinriktning som fotboll, innebandy, ishockey, konståkning och simning.

– Det finns tre olika varianter av idrottsgymnasier: lokal, nationell och riksidrottsgymnasium. Det här skulle i så fall vara den högsta nivån, säger Simonsson.

– Det positiva med det – om man nu gillar idrott – är att om den blir godkänd, så kan vilken annan idrott som helst ta rygg på det här och ansöka utan att kommunen behöver bli godkänd igen. Då skulle man kunna starta till exempel ett seglargymnasium eller vad som helst på riksnivå.

Tony Balogh

0303-72 82 24

tony.balogh@lokaltidningensto.se

ANNONS