”Det är lika bra att mocka efter stjärnor för trött blir man ändå”

OS och Tjörn i en och samma mening – går det? Ja, det går om det handlar om hästar. Den egyptiske OS-ryttaren Abdel Said, som numera tävlar för Belgien, är ägare till inte bara en utan två hästar födda och uppväxta på en gård på Tjörn.
– När sådana storryttare visar intresse tackar man liksom inte nej, säger Jessica Lindahl som tillsammans med Johan Lindmark ägnar en stor del av sin tid åt att föda upp hästar.

Tony Balogh

Abdel Said tävlar i EM, VM och OS och alla andra större tävlingar. Senast var det i OS i Tokyo.

– Han är en ung kille – 31 år – som jobbar stenhårt. Han har byggt upp sin verksamhet från noll och ingenting, säger Jessica om Abdel vars bas är en gård utanför belgiska Antwerpen.

– Han har fötterna på jorden och vet att vi också jobbar hårt med uppfödningen. Han ser vårt arbete i sin helhet, säger Jessica som sålt inte bara utan två hästar till Abdel.

Vad gjorde att han fastnade för bland annat Donnatella JL?

– Hon tar av med kraft och har tryck från marken. Samtidigt ser hon ut att vara lätt som en fjäder när hon hoppar.

Flera sto(r)affärer

Abdel fick se det med egna ögon i maj förra året då han kom på besök till Sverige för att provrida hästen.

– Det var en otrolig grej! Han provred och gick sedan iväg i fem minuter för att kolla på filmerna på sig och hästen. Sedan diskuterade han affär med oss.

Jessica och Johan har även sålt Baloutezz JL till Anna Wessman-Karlsson och hennes man Örjan. Här förmedlade Jessica en kontakt med Abdel som i september i år kom på besök till Sverige. Efter provridning blev det affär även där.

Hur sätter man ett pris på en häst?

– Man ska helst ta i från tårna men ändå så att kunden inte backar av, säger Jessica.

Hur mycket det blev för Donnatella JL?

Det var ett betydande belopp.

För somliga motsvarar det ett mindre hus.

Hittade gård på Tjörn

Johan kommer från Göteborg men är uppvuxen i Åsa i norra Halland. Jessica har sina rötter i Mellerud i Dalsland.

– Jag flyttade till Göteborg för man ville ju komma till storstadslivet lite, säger Jessica.

Då räcker det inte med Åmål?

– Ha ha, nej dit åker man bara en gång!

De träffades och bodde i var sin lägenhet. Jessica hade en vallack i Mellerud och paret köpte för lite mer än tio år sedan ett sto. Tanken föddes på att försöka hitta en gård.

– Vi skulle köpa en gård inom något år för vi hade fullt upp med att flytta ihop i en lägenhet, säger Jessica.

De letade gård från Göteborg och så långt norrut som Ljungskile och hamnade vårkanten 2011 på Tjörn. Där hade Jessica aldrig varit medan Johan hade kusiner bosatta på ön.

Man fann en gård mitt på Tjörn en helg, bokade visning på måndagen och kom på besök på torsdagen. På en och halv vecka hade de blivit gårdsägare.

Feg blir ingen stjärna

Johan arbetade då i Kungsbacka och drev en AD-bildelsbutik medan Jessica arbetade i Mölndal på ett UPS-kontor.

Efter cirka 18 månader sökte paret nya jobb. Båda hamnade till slut på Ellös Buss. Sedan 2014 arbetar Johan med hantering av båtar medan Jessica slutade på Ellös Buss för cirka en månad sedan. ”Jag är hemmafru” säger hon.

Parallellt med allt detta föder de alltså upp hästar.

Vad var tanken 2011?

– Vi har alltid haft en tanke om att föda upp för toppsport, men det tar ju alltid lite tid att få upp sitt namn. 2013 föddes våra första två föl och det tredje fölet är en av dem som Abdel köpte av oss förra året, säger Jessica.

När kan en häst vara ”köpmogen”?

– Det är bra om de är fem-sex år gamla. Ridbarheten kan man känna tidigare men de har kanske inte styrkan.

Hur ser man att en häst kan bli en OS-häst?

– Ibland kan det räcka med att se ett språng över en bom. Då ser man hur hästen använder sin spänst och sin kropp i språnget, säger Jessica.

– Man måste känna individen också. Om den är för feg blir det ändå ingen stjärna. Du måste veta vad du föder upp. Det lär man sig under resans gång.

Har man tur eller är det frukten av ett medvetet arbete?

– Vi har verkligen jobbat medvetet med att bara köpa det bästa. Det är lika dyrt att föda upp en medelmåtta och det är dessutom lika mycket arbete. Det är lika bra att mocka efter stjärnor, brukar jag säga, för trött blir man ändå!

Tackar inte nej

Men en del tur är det ändå.

Två personer tar sig från Mellerud respektive Åsa för att via Göteborg hamna på Tjörn där hästar säljs till en OS-ryttare född i Egypten men bosatt i Belgien, ett land som han numera tävlar för.

Frågan är enkel: hur gick det till?

– Där har vi haft tur! Jag är vän på Facebook med Antonia Pettersson-Häggström som jobbar åt Abdel. Hon hade varit intresserad av Donnatella JL i ett halvår, men vi visste inte riktigt vad vi ville med henne, säger Jessica.

När Donnatella JL i maj 2020 hoppade bana för tredje gången visade Antonia en film på Facebook för Abdel. Som i sin tur undrade om hästen var till salu.

– Då svarade vi att det är den! När sådana storryttare visar intresse tackar man liksom inte nej, säger Jessica.

Grinade en hel sommar

I början av juni 2020 reste Donnatella JL iväg till Belgien.

Går det att vara affärsmässig eller börjar man böla?

– Njae, jag har nog mest grinat för den första hästen som vi sålde, Converse JL, en ettåring. Då grinade jag en hel sommar ha ha! Jag har faktiskt slutat gråta nu, men jag kommer kanske att gråta nästa år när vi ska sälja Cascada JL, säger hon om en annan häst.

Jessica menar att Donatella haft en stjärnstatus redan som liten att man mentalt ”ställer in sig på att man måste släppa de bästa”.

– De kan inte gå här hemma i skogen och bara föda föl. De måste få en chans att visa upp sig. När jag grinar är det egentligen egoisten som grinar, menar Jessica.

Jessica och Johan har ännu inte haft möjlighet att komma på besök till Abdel i Belgien på grund av pandemi och annat, men det kommer att ske.

Kommer Donnatella JL att känna igen er?

– Ja, ja! Hon kommer säkert att tänka ” nu kommer det mat” ha ha!

Kan leva på det

Uppfödningen har blivit en verksamhet som är att betrakta som ett mindre företag kopplat till gården. Verksamheten har till och med ett namn: JL Horses.

De fyra avelsstona säljer man inte men de övriga kan, mer eller mindre, vara möjliga att sälja. Enkelt uttryckt behåller man stona och säljer hingstarna.

Tidigare beskrev du dig som hemmafru? Har du tid att vara det?

– Att föda upp hästar är ett jobb, absolut! Vi hade nog kunnat leva på det om vi inte hade behövt bygga upp gården så mycket som vi gjort, säger hon.

– Det är så många hål att stoppa pengarna i. Men på sikt kommer vi eller i alla fall jag att kunna leva på det medan Johan har en bra verksamhet med båtarna. Och att sälja till Abdel ger verkligen ringar på vattnet.

Donnatella JL är ännu för ung för att vara med i det OS som avgjordes i Tokyo. Toppformen nås från och med mellan nio och elva års ålder.

– Har man tur håller de fram till de är 16-17 år.

Så håll utkik i OS i Paris 2024 efter Abdel Said på Donnatella JL men också Baloutezz JL från Tjörn.