Arkivfoto.
Arkivfoto. Bild: Louise Olsson

Vattenläckan lokaliserad – orsaken fortfarande oklar

I två dygn var flera hushåll, skolor, förskolor, äldreboenden och verksamheter utan vatten. Nu är läckan lokaliserad men det är fortfarande oklart vad som orsakat läckan.

ANNONS
|

På söndagskvällen sjönk vattnet dramatiskt i flera av Tjörns vattentorn och kommunen kunde konstatera att en större vattenläcka uppstått någonstans på östra Tjörn. På måndagen stängdes ett flertal skolor och invånarna fick hämta vatten i tankar som kommunen ställt ut.

Läs mer: Läckan på Tjörn lokaliserad – och åtgärdad

På måndagskvällen, två dygn senare, kunde man lokalisera läckan till området kring Centrumhuset i Kållekärr.

Hur kommer det sig att det tog så lång tid att hitta läckan?

– Vi har 55 mils ledningar och de är förgrenade över en väldigt stor yta så det är klart att det tar lång tid att stänga vattnet i olika områden för att kunna konstatera var läckan var, säger Marie-Louise Bergqvist, förvaltningschef på samhällsförvaltningen på Tjörns kommun.

ANNONS

Hon säger att man måste backa sig igenom hela systemet för att hitta rätt.

– Det är en sådan stor yta och har varit besvärligt att hitta den, det är det bästa svaret jag kan ge i dag. Vi har inte samlat ihop oss och följt upp arbetet än, med respekt för alla som jobbat med detta i flera dygn.

Läckan i sig är inte lagad, och Marie-Louise Bergqvist kunde på tisdagsförmiddagen inte svara på var exakt när den kommer att bli det. Hon kunde inte heller svara på om läckan är i marken eller lokalt i fastigheten.

– Men när man stängde av vattnet åt det hållet och vidare mot den fastigheten det var då man såg att läckan stoppade.

Efter att man fått stopp på den akuta läckan kunde vattentornen åter fyllas upp.

I Myggenäs fick man vatten först på tisdagsmorgonen. Hur kommer det sig?

– Det tar tid att bygga upp trycket i vattentornen och bor man högre upp tar det längre tid att få upp vattnet dit. Vi visste att Myggenäs skulle vara det sista området som skulle få vatten. Vattentornen i Häggvall och Myggenäs var i princip tomma.

Nu fortsätter arbetet med att lokalisera exakt var läckan är och laga den.

– Jag har inte senaste informationen om det. Men nu fortsätter arbetet med att se var läckan ligger i anslutning till fastigheten och vad som krävs för åtgärder. Just nu är det bara hyresgäster i Centrumhuset som inte har något vatten.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se

ANNONS