Rönnängs FF öppnade en ny padelhall i juni i år. Bokningarna är för närvarande få men föreningen hoppas på ett uppsving till hösten.
Rönnängs FF öppnade en ny padelhall i juni i år. Bokningarna är för närvarande få men föreningen hoppas på ett uppsving till hösten. Bild: Tommy Pettersson

Trenden har vänt – många padelhallar står tomma

En snabb genomgång av bokningsgraden av padelbanor i STO-området visar att majoriteten av padelhallarna ekar tomma. Det kan delvis bero på semestertider men även innan sommaren hade bokningarna minskat. Trots det ser flera hallägare positivt på framtiden.

ANNONS
|

Från att ha varit sporten som alla utövade och där det för knappt ett år sedan var omöjligt att få en tid verkar trenden ha vänt när det gäller efterfrågan på padeltider inomhus. En snabb genomgång av bokningsläget i STO-området under vecka 29 visar att många hallar har få eller inga bokningar i det centrala bokningssystemet MATCHi.

I Stenungsund finns det tre hallar för padel, på Orust två och på Tjörn hela sju hallar för ändamålet. Flera av dessa hallar är byggda eller etablerade de senaste två-tre åren när padel blev populärt över hela landet i samband med pandemin.

Inte oroade för framtiden

Padelcenter i Stenungsund öppnade en ny hall sommaren 2020. Här finns fyra dubbelbanor med konstgräs, lounge och café. Man erbjuder också omklädningsrum och konferenslokaler. Hallen är på 1 300 kvadratmeter och anpassad endast för padel i nuläget. Thomas Eek är delägare i Padelcenter Stenungsund:

ANNONS

– Vi är inte direkt oroade för framtiden. Under sommaren lever vi på olika event och sen börjar seriespelet igen. Vi har många som vill testa på och också många etablerade spelare. Men många hallar kommer nog att få det svårt framöver, det kommer bli tufft speciellt för dem som inte har seriespel, säger han.

Tror på breddning

För att få snurr på verksamheten tycker han att man ska försöka bredda verksamheten.

– Vi har själva många olika event som after work och spel för företag. Det krävs mer av oss hallägare nu. Men vår hall är också byggd för att kunna ha annan verksamhet om det krisar. Då får vi väl vinterförvara båtar till exempel, säger han.

Rönnängs FF fick 4,4 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden 2021 för byggandet av en ny padelhall. Vid midsommar i år öppnade hallen för spel. Tommy Pettersson är ordförande i Rönnängs FF och han ser positivt på framtiden även om hallen är relativt obokad för tillfället.

– Vi ser att bokningarna är mer spontana nu. Man bestämmer sig samma dag eller dagen innan. Här på Tjörn finns det flera hallar och det hade så klart varit bättre om vi var ensamma aktörer. Vår hall drivs dessutom ideellt så för oss är det lite annorlunda, säger Tommy Pettersson som samtidigt säger att vuxna spelare som betalar för bantid är en förutsättning för att ekonomin ska gå ihop.

Ska bygga hinderbana och gym

Den nya hallen ligger i anslutning till fotbollsplanen och snart ska föreningen bygga en hinderbana och utegym.

– Om padelintresset skulle dö ut totalt har vi back up genom att vi kan omvandla lokalen till en vanlig inomhushall för till exempel fotboll, ytorna finns för det, säger han.

På Orust är situationen den samma med spontana bokningar. Här finns endast två hallar för inomhusspel och Börje Pettersson, delägare på Orust Padel ser ett mönster.

– Man kommer på under dagen att man vill spela och så bokar man samma dag. Vi har en del bokningar. Jag är ändå glad att vi inte står med en nybyggd hall. Vår hall är en ombyggd gymnastiksal som kan återställas om det skulle behövas, säger han.

LÄS MER:Bygger ny hall för populär sport

LÄS MER:Padelhall i Rönnäng invigd – egen brygga ska locka öbor att spela

ANNONS