Träbåtar får nu sällskap av bilar och veteranmotorcyklar.
Träbåtar får nu sällskap av bilar och veteranmotorcyklar. Bild: Erika Olofsson

Träbåtsfestivalen breddar utbudet med bilar och veteranmotorcyklar

När Träbåtsfestivalen hålls nu till helgen i Skärhamn kommer besökarna inte bara få se vackra träbåtar utan även veteranmotorcyklar och Mustanger. Genom att bredda utbudet vill man att fler lockas till Södra Hamnen.

ANNONS
|

Helgen 8-10 juli fylls Södra Hamnen i Skärhamn av vackra träbåtar. Efter två års uppehåll kommer äntligen besökare och entusiaster kunna mötas på bryggorna och njuta av välpolerade båtar och hantverkssnickeri. I år breddar arrangörerna programmet under lördagen med en utställning av veteranmotorcyklar och Mustanger för den fordonsintresserade.

Barnteater på scen

– Det kommer också bli en barnteaterföreställning på söndag klockan 13 på Bryggscenen. Föreställningen heter ” Är du inte riktigt jordklok?” och handlar om Bova och Bove som lär barnen om klimat och miljö, berättar Anniela Forsell på Södra Bohuslän Turism.

Fokus ligger dock som alltid på träbåtarna och i år vill arrangörerna speciellt lyfta fram de klinkbyggda båtarna, men det kommer även finnas andra träbåtar att titta på.

ANNONS

– Vi har klinkbyggda båtar som tema i år eftersom klinkhantverket har hamnat på Unescos världsarvslista, säger Anders Lidqvist, ordförande i Västkustens Träbåtsförening.

Galeasen på besök

Arrangörerna tror att 60-80 träbåtar kommer delta i festivalen och närmare 20 000 besökare förväntas till Skärhamn, ungefär lika många som senaste festivalen 2019.

Bland båtarna som sticker ut i år är galeasen Elmy från Gotland. Det är ett före detta skolfartyg som numera är privatägt. Båten är 13 meter lång och byggdes redan 1939.

– Det kommer även finnas två fina Kristinehamnare, Kantippa och Sif. De har varit med förut, berättar Anders Lidqvist.

Södra Hamnen är avstängd för biltrafik under festivaldagarna.

LÄS MER:Vackra och välbevarade segelbåten Sjörået är en riktig pärla

LÄS MER:Stort intresse för träbåtsfestival

ANNONS