Sveriges största fiskebåt i Rönnäng: ”Vi såg relingen över hustaken”

Sveriges största och nyaste fiskebåt – Astrid Marie – lade till i Rönnäng sent en kväll i förra veckan, och hon kommer tillbaka.

ANNONS
|

Vid 22-tiden förra måndagen drog en glänsande ny båt blickarna till sig i Rönnäng. Makarna Niklasson och Hurtig har utsikt över hamnen och bra koll på trafiken. På Facebook skrev de:

”En levande fiskehamn - det har vi i Rönnäng! Och det ser ut att gå bra för dem. 2018 kom nya GG 707 Arkö, den stora räkbåten. Och igår kom ”pojkarnas nya”, som fiskegubbarna här säger. GG 64 Astrid Marie, Sveriges största och nyaste fiskefartyg”.

GG64 Astrid Marie – med måtten 63,80 gånger 12,80 meter – är Sveriges största fiskebåt år 2021, enligt en lista i Sveriges största tidning om yrkesfiske, Njord.

ANNONS

– Nu var första gången vi såg relingen på en båt över hustaken på byggnaden framför oss, normalt ser vi styrhytten och lite master och så. Astrid Marie kan inte gå in i Rörö, därför ligger den i lilla Rönnäng, säger Bosse Niklasson.

Rönnäng blir hemma

Astrid Marie ägs av Astrid Pelagic AB, på Rörö, och levererades lite senare än planerat första veckan i februari.

– Normalt har vi ett litet dop när företaget levererar båten, men i och med corona struntade vi i det och gick rätt ut och fiskade när den var klar, säger Börje Johansson, skeppare och delägare Astrid Pelagic AB.

Familjeföretaget äger även Astrids fiskexport i Rönnäng och det blev också Astrid Maries första hamn att lägga till och landa i – och hon är för stor för hamnen på Rörö.

– Ja, vi kommer nog ha Rönnäng som hemmahamn. Vi var väldigt glada att det gick så fint att komma in där. Nu är min son på Östersjön och fiskar, men det blir nog att vi är tillbaka i Rönnäng i nästa vecka, säger Börje Johansson.

Fiskar utanför Irland

Sillfiske är huvudsysselsättningen och de fiskar i olika vatten.

– Internationellt är Astrid Marie inte stor alls om man jämför med båtarna från Norge, Storbritannien och Danmark, som går där vi fiskar utanför Irland, Färöarna och västfjorden. Nordsjön är där vi fiskar mest, säger Börje Johansson.

Bosse Niklasson och Heléne Hurtig tycker att det är roligt att Rönnäng har en levande fiskehamn.

– Fisket är ju en tradition här och vi är nästan den enda fiskehamnen vi har kvar i Bohuslän, säger de.

Catrin Hansson

catrin.hansson@lokaltidningensto.se

ANNONS