Från Sydney till Tjörn - glasstillverkaren Jennifer har hittat hem

Jennifer Lindstedt från Australien tillverkar gelato på Tjörn, med lokala smaker som fläder och rabarber. Möjligheten att kombinera jobbet med familjelivet var det som fick henne att satsa på glasstillverkningen.

ANNONS
|

Ibland är livet spikrakt som en tysk motorväg. Och ibland är den slingrande som en byväg genom bergen i Alperna. För Jennifer Lindstedt, som är född i Sydney i Australien, tog det ett tag att hitta hem, men nu har hon rotat sig mitt på Tjörn. På gården hemma har hon startat ett företag som tillverkar glass, som hon smaksätter med lokala råvaror.

– Jag träffade min svenske man Pontus när vi båda studerade på universitetet i Sydney. Efter att han var klar med sin utbildning flyttade han tillbaka till Sydney igen och vi bodde tillsammans där i fyra år, berättar Jennifer Lindstedt.

ANNONS

Längtan efter äventyr

Hon har alltid känt en längtan efter äventyr så när Pontus föreslog att de skulle flytta till Sverige tillsammans hängde hon på.

– Vi hamnade i Majorna och det var fint, men det var väldigt tufft också för mig att vänja mig vid det allt det svenska, säger hon.

Efter några år i Sverige flyttade paret till Tokyo i Japan och där föddes också familjens första son.

– Tre år bodde vi i Tokyo och när vi kom tillbaka till Göteborg kändes lägenheten alldeles för liten, så jag sa till Pontus att vi borde köpa en gård. Och så hittade vi den här. Det var så otroligt mycket att göra, säger Jennifer Lindstedt och skrattar.

Köpte gård på Tjörn

Sagt och gjort, gården mitt på Tjörn började restaureras, en son till föddes, och Jennifer började fundera på vad hon skulle arbeta med. Hon är utbildad landskapsarkitekt men ville jobba med något som hon kunde kombinera med att vara hemma med de bägge sönerna.

– Hela familjen älskar glass, och speciellt den italienska glassen gelato. Vi fick möjlighet att köpa loss två glassmaskiner av en italienare i Göteborg och satte igång att tillverka egen gelato i vårt företag Fork & Shovel. Första året hyrde vi köket hos Kalvhagens Musteri i Svanvik. Barnen fick sova i baksätet på bilen medans vi tillverkade glassen sent in på nätterna, säger hon.

Hon fascineras av svenskarnas kärlek till naturen och hur de olika årstiderna växlar. Genom att använda lokala råvaror i glasstillverkningen hoppas hon kunna förmedla lite av den kärleken.

Smaksätter med lokala frukter och bär

– Vi smaksätter till exempel med havtorn, rabarber, mynta och fläder. Det som för tillfället finns i odlingsbäddarna. Jag fick lära upp mig själv och hittade lite recept att följa. Första omgången blev faktiskt riktigt bra. Jag gör en bas som jag sedan smaksätter, berättar hon.

Någon hemlängtan till Australien har hon inte och hon menar att livet är så mycket enklare i Sverige.

– I Sydney finns det ett socialt tryck, att man ska vara lyckad och tjäna mycket pengar. I Sverige slipper man dessutom alla farliga ormar, spindlar och att det plötsligt kommer en skogsbrand och bränner ner allt, säger hon och skrattar.

Erbjuds frukter och bär

Glassen hon tillverkar säljer hon under sommaren från en food truck i Skärhamns hamn. Hon levererar också till flera mindre gårdsbutiker och via REKO-ringen på Tjörn och i Stenungsund.

– Ibland kommer det människor och lämnar in frukt och bär till husvagnen. Vi har en kvinna som brukar lämna krusbär som hon tycker vi ska smaksätta glassen med. Det är extra roligt, säger Jennifer Lindstedt.

LÄS MER:Här är krögarparet som tar över Fröken Trulls

LÄS MER:Rush till gårdsbutik och grönsaksodling i Spekeröd

LÄS MER:Gick miste om 200 nyplanterade äppelträd

ANNONS