Av de närmare 270 personerna ombord på fartyget omkom 200. De 29 lik som bärgades ur havet lades i kistor i Atenes magasin i väntan på transport för gravsättning i Göteborg.
Av de närmare 270 personerna ombord på fartyget omkom 200. De 29 lik som bärgades ur havet lades i kistor i Atenes magasin i väntan på transport för gravsättning i Göteborg. Bild: Stina Tuvik

200 omkom till sjöss – nu hedras offren med minnesskylt

Den stormiga höstdagen 1944 gick det tyska fartyget S/S Westfalen först på en mina några sjömil väster om Stora Pölsan och sedan ytterligare en, varefter det sjönk till botten med aktern före. Av närmare 270 personer ombord klarade sig bara 65 personer. Under tisdagen sattes en minnesskylt på plats i Skärhamn för att hedra offren.

ANNONS
|

Det var den 8 september 1944 som det tyska trupptransportfartyget förliste utanför Västkusten på en resa mellan Norge och Tyskland. Ombord befann sig 150 tyska soldater på väg hem på permission, samt ett 50-tal besättningsmän och lika många tillfångatagna norska motståndsmän som skulle till arbets- eller koncentrationsläger.

I havet, några sjömil väster om Södra Pölsan i Kattegatt, gick fartyget på en mina som exploderade och sedan ytterligare en, varefter fartyget sjönk till botten med aktern före.

– Av de 270 personerna ombord räddades 65 personer, medan resten drunknade. Av dessa flöt sedan 29 döda personer i land från Marstrand till Tjörn och Orust med den nordliga strömmen, varefter de bärgades till Atenes magasin där de lades i kistor i väntan på begravning, berättar Ronny Svärd, sekreterare i föreningen De seglade för Tjörn.

ANNONS

Vita och svarta kistor

Under tisdagen sattes en minnesskylt på plats på väggen utanför Atenes magasin i Skärhamn för att hedra offren.

– Förutom att det ju var en förfärlig olycka var det också en ganska hemsk historia alltihop. De norska motståndsmännen och de lokala besättningsmännen lades i vita kistor, som även smyckades med blommor. De tyska soldaterna lades däremot i svarta kistor, utan utsmyckning, berättar Ronny Svärd.

Begravda i Göteborg

Ronny Svärd har själv skrivit ihop texten på minnestavlan som sattes på plats under en ceremoni med styrelsemedlemmarna i föreningen under tisdagskvällen.

– Sedan har vi även fått hjälp med gamla bilder och reklambyrån Fender Media som hjälpt oss att göra skylten, berättar han.

Av berättelsen på skylten får man bland annat också veta att polis och militär skötte besiktning och vakthållning vid magasinet i Skärhamn. Detta innan kistorna fördes med den lokala tullbåten ut till en väntande svensk minsvepare för vidare transport till Göteborg och gravsättning på Kvibergs kyrkogård.

ANNONS