Spökfiskeredskap hotar känsliga arter i fjordarna i STO. Projektet 8 fjordar testar ett sätt att fiska upp spökredskap.
Spökfiskeredskap hotar känsliga arter i fjordarna i STO. Projektet 8 fjordar testar ett sätt att fiska upp spökredskap. Bild: Sara Rönnberg

Storsatsning för att komma åt spökfisket

Nu görs en storsatsning att rensa bottnarna i fjordsystemen innanför Orust och Tjörn från så kallade spökredskap, alltså tappade redskap som fortfarande fiskar. 8-fjordar har i dagarna beviljats 1,2 statliga miljoner.

ANNONS
|

Organisationen 8-fjordar som fått 1,2 miljoner i så kallade LOVA-bidrag från staten via Länsstyrelsen i Västra Götaland – ett bidrag som ska användas för att kartlägga och plocka upp tappade fiskeredskap, både tinor och nät, som fortfarande fiskar i fjordsystemen mellan Tjörn och Orust.

Bland annat ska man med hjälp av undervattensdrönare försöka hitta så många spökredskap som möjligt, märka ut dem på kartor och sedan försöka plocka upp allt de hittar.

Spökredskap som både fritids- och yrkesfiskare genom åren tappat och som blir liggande på botten har blivit ett alltmer allvarligt problem för fisket och bestånden. De borttappade tinorna och näten fortsätter att fiska utan att någon tar upp fångsten och redan hotade fisk- och skaldjursbestånd riskerar att fastna i gamla redskap och svälta ihjäl.

ANNONS

– Nu har vi fått detta stöd och ska genomföra en grundlig inventering av fjordarna och leta efter spökredskap. Förutom de 1,2 miljoner som vi fått från länsstyrelsen satsar vi ytterligare cirka 300 000 kronor, så den totala satsningen är ungefär 1,5 miljon kronor, säger Maria Alm, projektledare för satsningen.

– Vi arbetar för övrigt redan med att försöka lokalisera spökredskapen och få upp dem. Här är det viktigt att vi också har allmänhetens hjälp, förklarar Maria Alm, som säger att man vill ha hjälp av båtägare som kanske får spökredskap som fastnat i draggar och linor.

– Och då vill vi då ha rapporter om sådana redskap.

– Vi kommer att ge ut en speciell karta över fjordsystemet där vi märker ut platser för spökredskap och som vi sedan skall försöka få upp. Om någon enskild båtägare får upp ett spökredskap till exempel med sin dragg ska man kunna lämna dessa i gästhamnarna.

Maria Alm säger att på det här sättet kan allmänheten göra en insats för att hjälpa till med att rensa fjordbottnarna från spökredskap.

Det projekt man nu har fått pengar till är en fortsättning av en pilotstudie som gjordes 2015 och som då visade att problemet med spökredskap sannolikt var betydligt större än man tidigare trott och kan ha en påverkan på fiskbestånden.

8-fjordars område sträcker sig från Nordre älvs mynning i Kungälv till Uddevalla och deltagande kommuner i satsningen är Uddevalla, Stenungsund, Tjörn, Orust och Kungälv. Ledningen sitter i Stenungsund.

– Vi är alltså mycket tacksamma för allmänheten hjälp och de som har tips på platser där det kan finnas spökredskap får de mer än gärna höra av sig till projektet, säger Maria Alm, som har sin bas i Stenungsunds kommun.

Även från kommunernas sida välkomnar man den här satsningen:

– Det är ett mycket viktigt projekt för att få bort gamla redskap från våra fjordar, säger miljöchef Lina Johansson på Tjörn.

Lasse Andrée

0303-728228

lasse.andree@lokaltidningensto.se

ANNONS