STO-kommunerna vill testa att samarbeta kring avloppsfrågor i ett nytt Lova-projekt. Arkivfoto
STO-kommunerna vill testa att samarbeta kring avloppsfrågor i ett nytt Lova-projekt. Arkivfoto Bild: Pressbild

STO-projekt kollar på gemensam avloppspolicy

De tre STO-kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust kan få gemensamma regler för enskilda avlopp redan 2022, detta sedan kommunerna bland annat av miljöskäl vill satsa på en samordning.

ANNONS
|

De tre kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust ska starta ett projekt med så kallat LOVA-bidrag, alltså ett lokalt vattenvårdsprojekt där målet ska vara att enskilda avlopp ska hanteras och bedömas lika i alla tre kommunerna. Rutiner ska också vara lika och man vill utarbeta en gemensam avloppspolicy för kommunerna. Ett visst samarbete med Uddevalla kommun föreslås också eftersom den kommunen redan utarbetat en plan för liknande frågor.

I dag är regelverken mycket olika och arbetet med tillsyn skiljer sig också år. Arbetet med tillsyn och prövning av enskilda avlopp tar mycket tid i anspråk i kommunerna idag och bedömningarna skiljer sig åt mycket vilket skapar en osäkerhet vad som gäller juridiskt.

ANNONS

– Vi ser positivt på detta och det blir mer och mer så att det blir en samordning av denna typ av frågor. Va-frågor blir mer och mer regionala frågor, säger kommunalrådet Martin Johansen (L) på Tjörn.

Stenungsund har lagt ned massor av tid och arbete för att sanera enskilda avlopp och har gått igenom tusentals enskilda avlopp genom åren. Man har riktlinjer för avloppsfrågor samtidigt som det i flera fall finns en stor skillnad mellan bedömningar av avlopp på Stora Askerön som tillhör Stenungsund och Lilla Askerön som tillhör Tjörn, trots att öarna ligger intill varandra.

Tjörn har en va-plan som är delvis antagen och en policy från 2011 medan Orust hade riktlinjer för enskilda avlopp som numera är upphävda samt en va-plan.

De bägge ökommunerna har också ett gemensamt åtgärdsprogram för att begränsa närsalterna i Stigfjordens avrinningsområde.

Samtidigt konstaterar de tre kommunerna att man har ett fjordsystem mellan Orust, Tjörn och fastlandet som är ett gemensamt intresse. Delar av detta system är ett av Västra Götalands mest produktiva marina grundområden med sammanhängande ålgräsängar och äldre sammanhängande musselbankar.

Fjordsystemen är särskilt känsligt för effekterna av övergödning eftersom vattenutbytet är begränsat heter det i projektplanen.

Länsstyrelsen har också pekat ut fjordarna som ett näringsbelastat område med hög känslighet och måttlig ekologisk status och man anser att enskilda avlopp har en negativ påverkan på vattnets status. Delar av vattenområdena ingår dessutom i Natura 2000-nätverket.

Projektet som ska starta på allvar under 2021 innebär att man ska fördjupa samverkan mellan de tre kommunerna för att granska och pröva va-anläggningar för rening av avloppsvatten för mellan 5 och 200 personer.

Projektet beräknas kosta 306 000 kronor och man söker nu LOVA-bidrag för satsningen. Enligt beräkningar som gjorts ska medfinansieringen uppgå till 76 000 kronor för de tre kommunerna tillsammans. Projektledaren ska enligt planen komma från Tjörn, men alla kommuner får avsätta resurser för projektet. Man behöver också en kommunikatör som bland annat ska presentera förslag för politikerna och utarbeta information om projektet till allmänheten i de tre kommunerna.

Lasse Andrée

lasse.andree@lokaltidningensto.se

ANNONS