Kanske ska ni slå på stort och gifta er den 22/2-22?
Kanske ska ni slå på stort och gifta er den 22/2-22? Bild: Anders Hofgren

Unika datumet ratas av bröllopsparen i STO

Går ni i giftastankar? Kan ni tänka er ett bröllop under rådande restriktioner och med kort varsel? Då kanske 22/2-22 är ett datum för er! I STO-området finns många lediga tider i februari.

ANNONS

Den 22/2-22 är en tisdag, vilket tyvärr är en veckodag som inte är så populär att gifta sig på, oavsett om det är borgerlig eller kyrklig vigsel. De allra flesta bröllop hålls på lördagar, men självklart med vissa undantagsfall.

– Det är sällan någon vill gifta sig på en vardag, det brukar vara typ midsommarafton i så fall som är på en fredag, men annars har vi nästan aldrig vigslar på vardagar. Men hade någon frågat så hade vi absolut ordnat det, säger Liselott Henriksson, som är bokningsadministratör på Svenska kyrkan Tjörn.

Den 11/11-11 var det mer prat om att det var ett speciellt datum, då var det faktiskt några stycken som valde att gifta sig, berättar kollegan på Tjörn, Elisabeth Samuelsson. Men det var ju också en fredag.

ANNONS

– Då var det mer prat om det. Den 22 februari har vi ingen vigsel bokad. Sedan är det är lite krångligt just i år också eftersom det är begränsningar hur många man får vara i olika kyrkor, man kanske måste visa upp vaccinpass och så vidare.

Inte heller Svenska kyrkan Orust och Svenska kyrkan Stenungsund har någon vigsel inbokad.

– Ingenting i hela februari faktiskt. Det är ingen vanlig vigselmånad, inte för oss i alla fall.

Linda Thorvall är utsedd av Länsstyrelsen till vigselförrättare på Orust kommun. Hon delar samma uppfattning om vigslar i februari, men i år – likt förra året – är det ännu mer tydligt.

– De flesta bröllop bli avbokade i och med restriktionerna, så jag tror inte att det är så många som gifter sig nu. Februari är jättelugnt och brukar vara det annars också.

Hon kan inte svara för sina kollegor, men själv har hon ingen vigsel inbokad förrän i maj.

– Det är ju beroende på restriktioner, det är inte så många som vågat boka in någonting.

Gun Alexandersson-Malm (L), är Socialnämndens ordförande på Tjörn, men hon har också ett uppdrag som vigselförrättare i Tjörns kommun. Hon berättar att hon brukar ha ganska många bröllop inbokade, men de flesta av dem är planerade under sommarhalvåret.

– Jag tror jag säger nej till mer än hälften som frågar, för det datumet är redan bokat. Det är väldigt många som bokar in två år tidigare, andra är lite mer ”vad gör du om tre veckor”, så det kan gå snabbt.

Hon har en vigsel bokad i februari, men ingen den 22/2-22 (klockan två eller 22.22). Skulle någon vilja gifta sig då är Gun redo att rycka ut.

– Jajemen, det är jag. Det är ett väldigt trevligt uppdrag och det är fantastiskt roligt!

ANNONS