Sveriges största gasledning går till Stenungsund – beredskapen höjs

Företaget som ansvarar för ledningen med naturgas till industrierna i Stenungsund har ökat beredskapen efter attentaten mot Nord Stream 1 och 2.
– Jag vill inte kommentera om det finns en hotbild mot gasledningen, säger Saila Horttanainen på Nordion energi.

ANNONS
|

Attackerna mot gasledningarna i Östersjön för några veckor sedan får konsekvenser även i Västsverige. De ansvariga för naturgasledningen längs västkusten, landets enda större gasledning, har ökat beredskapen:

”Med anledning av sabotagen riktade mot Nord Stream 1 och 2 samt det säkerhetspolitiska läget i Sverige, har Nordion Energi, som genom sitt dotterbolag Swedegas äger, driver och är systembalansansvarig för stamnätet för gas i sydvästra Sverige, ökat sin beredskap och vaksamhet” skrev bolaget i ett pressmeddelande den 30 september.

Exakt vad det innebär är dock inget man vill berätta.

– Vi har gått upp i beredskap men kan inte kommentera hur det går till, säger kommunikationschef Saila Horttanainen, som bara vill bekräfta att företaget tar ansvar för sin samhällskritiska verksamhet.

ANNONS

Kritisk energiförsörjning

Ledningen förser södra och västra Sverige med naturgas från Danmark, som i sin tur är ihopkopplat med övriga Europas gasnät. Enligt Energimyndigheten står den för 20 procent av all energitillförsel i Skånes, Hallands och Västra Götalands län. Det mesta går åt i industriprocesser.

Gasnätets ändstation är Perstorps anläggning i Ödsmål. Där blir den råvara åt kemiska mellanprodukter till plast-, färg- och lackindustrin.

Även på Perstorp är man försiktig med att lämna ut detaljer om gasförbrukningen:

– Naturgasen levereras i ledning direkt in i fabriken, men jag kan inte säga hur stor del av vår råvara det är, förklarar Sara Mårlind, kommunikationschef på Perstorp Oxo AB i Stenungsund.

Inga kommentarer

Av säkerhetsskäl vill inte Nordion energis talesperson närmare gå in på hur akut risken för skadegörelse är.

– Jag vill inte kommentera om det finns en hotbild mot gasledningen, säger Saila Horttanainen.

Av Swedegas hemsida framgår dock att en beredskapsorganisation är beredd dygnet runt. Sedan ledningen passerat Öresund vid Klagshamn utanför Malmö är den till största delen nedgrävd, till minst en meter under markytan.

– Ledningen är markerad med varningsskyltar och marken ovanför kan i övrigt brukas som vanligt, upplyser Saila Horttanainen.

Mer biogas nu

Längs gasledningen finns också ett 40-tal mät- och regleringsstationer. Det 60 mil långa stamnätet besiktigas regelbundet genom överflygningar med helikopter.

I Danmark förs också gas från rötningsanläggningar in i nätet, vilket Saila Horttanainen gärna framhåller:

– Försörjningen är robust och på senare tid har andelen biogas ökat till närmare 40 procent, säger hon.

Rysk gas når hit

När Danmarks gasfält i Nordsjön inte kunnat leverera på grund av ombyggnad har västkustledningen även fyllts på med gas från Tyskland. Innan Rysslands överfall på Ukraina var andelen rysk gas i det tyska ledningsnätet runt 40 procent.

– Man kan inte veta precis varifrån varje gasmolekyl kommer. Men nu är den ryska andelen i det kontinentala nätet i alla fall nere på 7 procent, upplyser Saila Horttanainen.

Sedan slutet av september, när sabotaget mot Nord Stream upptäcktes, kommer dock också norsk gas till Västsverige via Danmark genom den nya undervattensledningen Baltic Pipe.

LÄS MER:Klimatsmarta lösningar imponerade på ministern

LÄS MER:Miljöminister Annika Strandhäll: ”Korkat att inte bygga vindkraft till havs”

LÄS MER:EU:s innovationsfond med miljardbidrag till Perstorps projekt

ANNONS