Många vill ta snabbtest för covid-19. Men på apoteken tar testen slut lika snabbt som de kommer in.
Många vill ta snabbtest för covid-19. Men på apoteken tar testen slut lika snabbt som de kommer in. Bild: Fanny Edstam

Stor brist på snabbtester på apoteken

Många vill ta snabbtest för covid-19. Men på apoteken tar testen slut lika snabbt som de kommer in.
– Efterfrågan är jättestor just nu. Leveranserna räcker bara några dagar, säger apotekaren Malin Rehnberg i Stenungsund.

ANNONS

Efterfrågan på snabbtester för covid-19 är större än någonsin. Men apotekshyllorna i landet gapar tomma. Och STO-området är inget undantag. En rundringning till några apoteksaktörer gav ett och samma svar: Bristen på snabbtester är stor!

– Vi fick in två olika typer av självtester idag. Men de går åt med en gång. Det är först till kvar som gäller, säger Susanne Hägglund Pagerup som är egenvårdsansvarig på Apoteksgruppen i Skärhamn.

LÄS MER:2 800 nya coronafall på två dagar – därför rusar smittotalet i regionen

Hon tycker att efterfrågan på snabbtester för corona har ökat markant de senaste veckorna.

– Det har varit brist i tre veckor nu. Det tilltog innan jul. Nu ska många resa utomlands och de vill testa sig innan de reser. Och så pågår det en spridning av corona bland skolbarn och då blir det plötsligt stora grupper som vill testa sig samtidigt, säger Susanne Hägglund Pagerup och tillägger:

ANNONS

– Det kommer in kunder hela tiden som frågar om vi har fått in nya tester. Tillverkarna klarar inte av att hålla igång produktionen i samma takt som efterfrågan ökar.

Räcker max tre dagar

Apoteket Jullen i Stenungsund har också brist på snabbtester och de som levereras tar slut med blixtens hastighet. Just när ST-tidningen frågar finns det några tester till försäljning, vilket enbart beror på att man fått en leverans alldeles nyligen.

– Men innan det var det helt tomt på tester. De tog slut innan jul. När vi får in nya räcker de max några dagar, sen är det slutsålt, säger apotekaren Malin Rehnberg.

– Runt jul köpte många kunder tester även om de inte hade symtom. De ville vara säkra på att de kunde träffa släktingar under juldagarna.

LÄS MER:Sämre smittläge i Västra Götaland efter julveckan

Finns inte att beställa

På båda apoteken kommer det kunder som blir irriterade när självtesterna är slut.

– De flesta är förstående men en del blir lite arga för de tror inte att vi tar hem tillräckligt med tester och att det är vårt fel. Men det finns inte fler att beställa och vi kan inte göra något när de tar slut, säger Susanne Hägglund Pagerup på Apoteksgruppen.

– Vi rekommenderar kunderna att boka en tid på vårdcentralen och ta ett PCR-test. Men det är klart att det är inte detsamma. Det tar ju tid att få svar och folk vill få svar med en gång, säger Malin Rehnberg.

Att snabbt få svar är en viktig sak i sammanhanget.

– Det skapar ju rädsla och otrygghet när man inte vet om man är smittad eller inte, avslutar Susanne Hägglund Pagerup.

Olika typer av tester för covid-19

PCR-test

PCR-test är det vanligaste testet som kan visa om man har viruset i kroppen som orsakar covid-19. Man ska lämna PCR-prov om man har symtom på covid-19. Provet tas i näsa, svalg och ibland får man även lämna saliv. Provet analyseras i laboratorium. Svar kommer efter ett par dagar.

Antigentester

Antigentester kallas ibland för snabbtester eller självtester. De kan visa om man har viruset i kroppen. De är inte lika känsliga som PCR-test, vilket innebär att man kan ha covid-19 även om provsvaret är negativt. Därför ska de bara användas om man känner sig frisk. Vid symtom ska man lämna PCR-prov. Antigentester köper man på apoteket.

Egenprovtagning

Innebär att man provtar sig själv med ett provtagningskit. Man kan få ett kit på olika sätt. Logga in på vårdguiden 1177 och följ instruktionerna under rubriken Egen provhantering covid-19.

Antikroppstest

Ett test som visar om man har antikroppar, vilket kan visa om man har haft covid-19 tidigare.

Källa: Vårdguiden 1177

ANNONS