Stenungsundsbo döms till åtta års fängelse för mordförsök

Läkaren som opererade den knivskurne mannen har uppgett att såret satt fem millimeter till vänster om kroppspulsådern och att mannen skulle hade dött om ådern hade punkterats. Nu döms en ung man från Stenungsund till åtta års fängelse efter mordförsöket utanför McDonalds.

ANNONS
|

Det var strax före klockan 04 natten mot söndagen den 13 februari som en man i 20-årsåldern blev allvarligt knivskuren i buken i samband med ett bråk utanför McDonalds i Stenungsund.

Den knivskadade mannen fördes till sjukhus, där han sövdes ner och opererades akut med livshotande skador.

Fann narkotika i bostaden

På tisdagen den 15 februari greps en misstänkt gärningsman. Det hade då beslutats om husrannsakan i hans bostad i Stenungsund. Den misstänkte, även han i 20-årsåldern, har sedan dess suttit häktad och åtalades i början av maj för försök till mord.

I samband med husrannsakan hittades även narkotika i misstänkt överlåtelsesyfte, vilket ledde till att mannen tillsammans med en jämnårig kvinna senare även åtalades för narkotikabrott.

ANNONS

LÄS MER:Misstänks för mordförsök – åtalas nu för nytt brott

Åtta års fängelse

Nu har domen fallit i Uddevalla tingsrätt som under måndagen meddelade att påföljden blir åtta års fängelse för dels mordförsöket och narkotikabrottet, dels vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det senare sedan man funnit en tårgasanordning, samt en behållare med stubin innehållande 122 gram svartkrut i hans bostad.

Kvinnan, som även hon åtalats för narkotikabrottet, döms till skyddstillsyn.

Livshotade skador

Angående mordförsöket skriver tingsrätten att det av utredningen framgått att den nu dömde mannen stuckit den andre mannen med en fällkniv och att det genom rättsintyget är klarlagt att skadorna varit livshotande.

Läkaren som opererade den knivskurne mannen har uppgett att såret satt fem millimeter till vänster om kroppspulsådern och att mannen skulle hade avlidit om ådern hade punkterats.

Fortsatta oklarheter

Det finns enligt tingsrätten fortsatt oklarheter kring vad som hände före själva knivsticket.

”Det finns dock inget som talar för att XX befunnit sig i en nödvärnssituation eller att han uppfattat att han befunnit sig i en sådan situation. Objektivt sett är XX gärning därmed att bedöma som försök till mord eller försök till dråp”, skriver Uddevalla tingsrätt i sitt domslut.

Att mannen möjligen handlade instinktivt och utan eftertanke förändrar inte bedömningen, menar tingsrätten.

Tidigare dömd

Stenungsundsbon förekommer sedan tidigare under sex avsnitt i belastningsregistret.

”Både försöket till mord och det grova brottet mot lagen om brandfarliga och explosiva varor är av sådan beskaffenhet att de omfattas av 29 kap. 7 § 3 st brottsbalken, dvs det ska inte ske någon straffreduktion på grund av ålder”, skriver tingsrätten vidare i sitt domslut där påföljden alltså bestämts till åtta års fängelse.

Stenungsundsbon döms även att betala 129 533 kronor i skadestånd till den knivskurne mannen och ska stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

ANNONS