Belysningen släcks ned tidigare i köpcentrumet och julbelysningen tänds en vecka senare och tas ned en vecka tidigare än vanligt.
Belysningen släcks ned tidigare i köpcentrumet och julbelysningen tänds en vecka senare och tas ned en vecka tidigare än vanligt. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Stenungstorg sänker temperaturen – och kortar julbelysningen

Citycon sänker temperaturen för att hålla nere energiförbrukningen, men även belysningen berörs då centrumägaren släcker lite tidigare i gallerian.
– Uppvärmningen är den största energiboven och det är de stora förbrukningsfrågorna som vi arbetar mest med, säger Carina Erlandsson, centrumchef Stenungstorg.

ANNONS
|

Sensommaren och höstens ökade elpriserna gör att centrumägaren Citycon vidtar en rad åtgärder för att komma ner i elförbrukning. En av dessa är temperatursänkning i centrumen.

– Vi har minskat uppvärmningen i centrumen, men vi ska komma ihåg att det även finns anställda som jobbar i vårt centrum, för vilka vi måste erbjuda bra arbetsvillkor. På grund av det kan vi inte sänka temperaturen för mycket, säger Carina Erlandsson, centrumchef för Stenungstorg.

Släckt nattetid

Trots att belysning inte står för den stora delen av energiförbrukningen görs justeringar även här.

– Neonskyltar och belysningen i våra centrum släcks tidigare än vanligt så långt det är möjligt, vilket gör att det inte är belysning i vårt centrum dygnet runt. Alla ändringar är inte synliga ännu. Vi ser även över belysningen i våra centrum på kontinuerlig basis och försöker så långt det är möjligt begränsa belysning som inte är nödvändig.

ANNONS

Julbelysning ett viktigt inslag

När det gäller julbelysningen kommer den sättas upp, men i år minskas tiden ned ett par veckor.

– Julbelysningen är en liten del av centrarnas hela andel av energiförbrukning. Vi använder också energisnål led-belysning. Vi kommer att dekorera en vecka senare än vanligtvis och plocka ner dem en vecka tidigare.

Julbelysningen kommer att regleras så att de enbart är tända under köpcentrumets öppettider.

– Julhandeln är den viktigaste perioden för våra butiker och med tanke på de utmanade tider vi haft bakom oss så värdesätter vi julmiljön för butikernas och våra besökares skull.

Stenungstorg har högt i tak med stora glaspartier, men i jämförelse med andra av företagets köpcentrum är energiförbrukningen inte högre än för andra av deras centrum enligt Carina Erlandsson.

– Vi har inte så stora allmänna ytor på Stenungstorg och det är ett förhållandevis litet centrum, så sett till kvadratmetern är förbrukningen inte högre här.

Gynnsamma elpriser

Citycon arbetar utefter en hållbarhetsplan där ett av flera mål är att minska energiförbrukningen med tio procent per kvadratmeter i slutet av 2025 jämfört med 2019.

– Tack vare vår långsiktiga och hållbara strategi så har vi sett till att centralt upphandla vår elpriser sedan tidigare vilket, för tillfället, ger oss gynnsammare priser per kilowattimme.

Citycon äger och förvaltar 35 köpcentrum i Norden och Estland. Sex av dessa finns i Sverige. Att på olika sätt få ner energiförbrukningen i så stora och många anläggningar gör skillnad.

– Våra centrum är stora byggnader, så de förbrukar mycket energi, både el och värme, men vi har också arbetat i flera år för att spara energi. Vi har dessutom implementerat ett flertal tekniska lösningar som minskar energiförbrukningen – till exempel effektiv värmeåtervinning från tekniska system och apparater, led-belysning i offentliga utrymmen och butiker samt optimerad luftkonditionering, säger Carina Erlandsson.

Bli prenumerant och läs fler intressanta artiklar i ST-tidningen:

ANNONS