Sjöpungsodlarna prisas för innovativt mathantverk

En fond som inte smakar något, gjort på något så oaptitligt som sjöpung, har precis vunnit SM i mathantverk. I det lilla vattendjuret finns nämligen smakeffekten kokumi, som enligt Karl Thorbjörnsson gör all annan mat godare.
– Lagar du mat med tomat i, och häller i fonden, så smakar det mer tomat.

ANNONS

För tre år sedan flyttade säljaren och sjömannen Karl Thorbjörnsson, tillsammans med marinbiologen Fredrik Norén och sjökaptenen Rickard Fjellsson, sin sjöpungsodling till östra Tjörn. Då hade de länge varit på jakt efter det bästa sättet att göra något av sina sjöpungar.

Allt från att försöka göra biobränsle av det klimatsmarta lilla vattendjuret till att använda det i djurfoder provade de, men kände inte att de tog vara på sjöpungens fulla potential. Men för två år sedan kom de på en produkt som inte liknande något annat de hade sett.

En sjöpungsfond.

Först marknadsfördes innehållet med sitt latinska namn, och kallades för ett anemonliknande djur. Sedan Karl Thorbjörnsson tog över marknadsföringen heter den dock precis vad den är.

ANNONS

– Det är som att servera rådjur och kalla det för älgliknande. De har försökt sminka grisen så mycket som möjligt, men jag tar fram den istället.

Hundra procent sjöpung

I Kina äter man sjöpung rå, som ett ostron, och i Chile är det en delikatess som säljs bredvid hummern i fiskdisken för 600 kronor kilot, menar Karl. I Europa ses sjöpungen knappt som ett livsmedel.

Det vill Stenungsundsföretaget nu ändra på, och tror sig vara på god väg. I veckan vann deras fond första pris på Svenska mästerskapen i mathantverk som avgörs årligen, i kategorin för innovativt mathantverk.

Karl Thorbjörnsson är försäljings- och marknadschef på Stenungsundsföretaget Marine Taste.
Karl Thorbjörnsson är försäljings- och marknadschef på Stenungsundsföretaget Marine Taste. Bild: Privat

– Det är jätteroligt. Det är ett väldigt fint sigill att få, allt ska vara svenskt och handgjort.

När Karl anmälde Marine Taste och fonden till tävlingen fanns en stor ruta där man skulle fylla i alla ingredienser i sitt mathantverk, berättar han. Där skrev han sjöpung.

– Då ringde hon upp och sa du, du måste skriva alla ingredienser. Vatten, kryddor och så. Men det är inga andra ingredienser. Fonden är hundra procent sjöpung.

”Smakar det du lagar, fast bättre”

Det som är speciellt med sjöpung är att den innehåller både umami, som blivit en väldigt populär smak i Sverige de senaste åren, men också kokumi. Det är ingen smak, förklarar Karl, utan en smakeffekt som förstärker och förlänger smakerna i en maträtt.

– Folk frågar vad den smakar, men det är inte det som är grejen. Den smakar det du lagar, fast bättre. Det är som att du ser en film i svartvitt, och jag ser samma film i färg. Vi har båda sett och förstått den, men min upplevelse var bättre.

Än så länge finns fonden inte att köpa någonstans i Stenungsund, eftersom Karl inte lyckats sälja in den till någon handlare. Däremot finns den på andra håll i Sverige, bland annat hos några välkända kockar.

– Paul Svensson använder den på sin restaurang, och han är en kock som vurmar väldigt mycket för miljön. Mannerström gillar den också. Jag hade gärna velat se den här i Stenungsund också.

Han ser humorn i namnet

Namnet kanske gör att många drar sig för att prova livsmedelsprodukter med sjöpung. Fonden heter i och för sig Ciona umami fond, men Karl tycker att den ska kallas för vad den är – och att man ska se humorn i sjöpungsfonden.

På sin Instagram har företaget lagt ut bilder med olika rätter och bakverk man kan ha fonden till. Chokladbollar exempelvis.

– Detta bakverk har nog alla ett recept för, men tillsätt en matsked fond i smeten. Sedan får ni kalla det för pungkulor.

ANNONS