Galle Selland hoppas att fler pappor vill delta i ”Pappagruppen”. Lowe, 4 år, håller med.
Galle Selland hoppas att fler pappor vill delta i ”Pappagruppen”. Lowe, 4 år, håller med. Bild: Teresa Innocenti

Samtalsgrupp ska stärka pappor – genom utbyte av erfarenheter

Till hösten kan pappor få möjlighet att träffas och diskutera föräldraskap under fyra träffar.
– Ibland är det lite tabu för män att prata om känslor i samband med föräldraskap och det behöver vi män arbeta med och ta eget ansvar över, säger kursledaren Galle Selland.

ANNONS
|

En möjlighet för pappor att träffas och prata om förväntningar, papparollen och jämställdhet. Det hoppas kursledaren Galle Selland från den ideella föreningen MÄN kunna erbjuda under hösten när pappagruppen drar igång igen. Han är själv pappa till tre barn.

– Tanken är att vara ett samtalsstöd till pappor. Ibland är det lite tabu för män att prata om känslor i samband med föräldraskap och det behöver vi män arbeta med och ta eget ansvar över. I vår pappagrupp finns det möjlighet till det, säger Galle Selland.

Kostnadsfria träffar

Pappagruppen vänder sig till främst till män som bor i STO-området eftersom träffarna kommer ske i Stenungsund och det kostar inget att delta.

ANNONS

– Man är självklart välkommen att vara med om man är beredd att åka hit från andra orter också, säger Galle Selland.

Han berättar att det brukar vara 10-15 deltagare per grupp och att man diskuterar olika frågor i både i mindre och större grupper. Samtalen kan bland annat handla om hur pappor kan stärka varandra i att vara omtänksamma och lyhörda föräldrar.

– Vi pratar också om våld och vad som räknas som det, om jämställdhet och hur det kan se ut i olika familjekonstellationer. Vi pratar om föräldraledighet och vad som brukar hända med relationen mellan pappan och barnet när pappan tar ut många föräldradagar, säger Galle Selland.

Möjlighet till erfarenhetsutbyte

Han menar att män generellt inte är vana att träffas och prata om känslor och att diskussionerna är en möjlighet för deltagarna att utbyta erfarenheter och dela upplevelser.

– Jag hoppas att man efter träffarna får en annan syn på föräldraskapet och att man utvecklas i sin papparoll. Förhoppningsvis blir det en snöbollseffekt och deltagarna kanske rekommenderar andra pappor att vara med. Anmälan till kursen görs enklast via föreningen MÄNs hemsida, säger Galle Selland.

LÄS MER:Så får du en konfliktfri sommar med barnen – viktiga tipsen håller bråken borta

LÄS MER:Unga Stenungsundare med beroendeproblem kan få hjälp – i Mölndal

LÄS MER:Får förskola som granne – familjer i Stenungsund känner sig lurade

ANNONS