Nyhetsbyrån Sirens statistik visar hur partierna i Kungälv presterat i kommunalvalen sedan 1973.
Nyhetsbyrån Sirens statistik visar hur partierna i Kungälv presterat i kommunalvalen sedan 1973. Bild: Edvin Bergström

Så har partierna presterat i kommunvalen – från 1973 fram till i dag

Sedan 1973 har Centerpartiet kraftigt tappat sina väljare till lokala partier i STO-regionen. Det visar en genomgång av SCB:s siffror över kommunalvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

ANNONS
|

Ett flertal partier har tappat sina väljare till sina motståndare sedan 1970-talet. I över 250 kommuner har förtroendet för Socialdemokraterna minskat drastiskt, på flera håll med drygt 30 procent.

Men STO-regionen är ett undantag. Detta eftersom intresset för S har knappt dalat, snarare tvärtom. På Tjörn fick de i stället mer röster 2018 än vad de fick 1973.

C sticker ut

Det är snarare Centerpartiet som har förlorat sina väljare i mån för andra partier. I det kommunala valet 1973 fick C 29, 20 och 32 procent av rösterna i Stenungsund, på Tjörn och Orust. Men under den senaste röstningen blev det ett stort bakslag för dem.

ANNONS

Endast på Orust lyckades de komma över tioprocentsspärren. På Tjörn och i Stenungsund fick de blott fem respektive sex procent av rösterna.

– Kommunfullmäktige har blivit mer splittrade, delvis beroende på att SD har kommit in och skakat om det politiska landskapet, säger Richard Öhrvall, statsvetare vid Linköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

”Många har svårt att överleva”

Det är också tydligt hur kraftigt Sverigedemokraterna har vuxit sedan 2000-talet. Även röstdelning har blivit allt populäre de senaste decennierna. Med det menas att väljarna röstar på olika partier i kommunalvalet och riksdagsvalet.

– Enskilda frontfigurer kan påverka väldigt mycket och leda till att ett parti går väldigt bra i vissa kommuner, säger Richard Öhrvall.

Förutom SD har också Moderaterna och Liberalerna en otrolig prestation bakom sig sedan 1973. I Stenungsund har stödet för M fördubblats medan L har behållit majoriteten av sina väljare intakt. Förvisso har några bytt linjer och spår men de flesta har ändå stannat kvar. Och så är fallet i hela STO-området.

Lokala partier är framgångsrika

En trend som är tydlig under 2000-talet är att allt fler lokala småpartier i kommunerna får mandat i de styrande församlingarna. Tjörnpartiet var fjärde största under det senaste valet där var åttonde person röstade på deras politik.

Och på Orust knep Folkviljan Orust åtta procent av rösterna, vilket innebär att drygt var tolfte person röstade på dem. Men å andra sidan leder inte nödvändigtvis fler mandat till mer politiskt inflytande, det menar Richard Öhrvall.

– Många av de här partierna satsar ofta stort på en aktuell fråga och har svårt att överleva i längden, säger han.

Men trots det står de lokala partierna för goda resultat år efter år.

LÄS MER:Minsta partiet flitigast på att motionera

LÄS MER:Skola och sjukvård läsarnas viktigaste valfrågor

ANNONS