Så förbereder Stenungsund för de ukrainska barnen

Ännu har bara en handfull förskolebarn och skolungdomar kommit till Stenungsund, men kommunen står nu redo för att det på kort tid kan bli många fler.
– Vi är rustade och ser nu också bland annat via vår bemanningsenhet över möjligheten att rekrytera ukrainsk- och rysktalande personal, säger Elisabeth Andreasson, sektorchef för skola i Stenungsund.

ANNONS

Sedan i onsdags står idrottshallen i Spekeröd bäddad och klar för att ta emot 70 flyktingar. Hur många som verkligen kommer vet ingen i nuläget, men från kommunens sida jobbar man samtidigt aktivt på alla fronter med olika framtidsscenarier.

– Vi har ännu inte fått något besked från Migrationsverket om placering, men förbereder för att stå redo om och när det blir aktuellt, uppgav Elisabeth Andreasson, sektorchef för skola i Stenungsund, under torsdagen.

Kontakt pågår

Då hade ännu bara en handfull ukrainska förskolebarn och skolungdomar hunnit komma till kommunen men enligt Elisabeth Andreasson pågår i detta nu kontakt.

– Vad de gäller barn i grundskoleåldern kommer de nu i första hand att tas emot av Stenungsunds mottagningsenhet Välkomsten på Kristinedalskolan, berättar Elisabeth Andreasson.

ANNONS

– Detta har vi också goda erfarenheter och rutiner av från den förra flyktingvågen 2015, fortsätter hon.

Eftersöker tolkar

Däremot är det svårt att sia om framtiden innan man vet hur många och när eventuella flyktingar kan komma att placeras i kommunen.

– Men vi står rustade i och med att evakueringsboendet i Spekeröd nu också står färdigt att tas i anspråk. Vi undersöker samtidigt bland annat via vårt bemanningsenhet också möjligheten att rekrytera ukrainsk- och rysktalande personal, som exempelvis tolkar.

– Vi håller även på att ta fram översatt informationsmaterial om förskola och skola för de som nu förväntas komma. Detta samtidigt som vi även kommer att ha personal på plats vid boendet i form av bland andra den tidigare chefen för enheten för nyanlända i Stenungsunds kommun, fortsätter Elisabeth Andreasson.

Svårplanerat på sikt

En svårighet i alltsammans är samtidigt att veta hur man långsiktigt ska planera, eftersom en del av de som placeras i Stenungsund troligen kanske bara kommer att göras det tillfälligt.

– Så i nuläget råder en viss osäkerhet då vi heller inte vet om det plötsligt kommer att komma väldigt många fler på kort tid, vilket vi därför också måste ta höjd för.

Hittills uppges över tre miljoner personer flytt krigets Ukraina, varav cirka 20 000 fram till torsdagen ska ha sökt sin tillflykt i Sverige.

LÄS MER:Olena och Pasha flydde Kiev – fann tryggheten på Tjörn

LÄS MER:Johan och Iryn öppnar sitt hem för ukrainska flyktingar

ANNONS