Misstanken: Skimmade bankkort – handlade för 673 000

Genom att installera skimningsutrustning vid bensinstationer kom de två männen över kortuppgifter. Med dessa misstänks de sedan ha köpt diesel – för 673 000 kronor.
– Vi har försökt spåra misstankar om att det sålts vidare, vi har indikationer på det, säger åklagare Andreas Ferelius. Nu åtalas de.

ANNONS

Tidigt på morgonen den 24 februari i år såg en anställd på Preem vid Stenungsundsmotet hur två män installerade skimningsutrustning på betalstationen vid pumpen ämnad för lastbilar.

När polisen kom till platsen kunde de lokalisera en misstänkt lastbil. Två män sprang då från platsen till fots, genom att först hoppa över ett viltstängsel och sedan korsa E6.

Efter att både hundpatrull och helikopter kallats in kunde männen senare gripas i närheten.

Kopplas till fler fall

Under utredningen har männen kunnat knytas till flera liknande händelser på ett antal platser i Västsverige.

Nu har de åtalats för två fall av grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning samt försök och förberedelse till samma brott. Den ene av dem åtalas också för ytterligare ett fall av grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

ANNONS

Flera av brotten har skett på Circle K och Preem i Stenungsund.

Det här misstänks männen för

# Grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning

Den ene av männen misstänks ha gjort köp för 37 539 kronor med skimmade kortuppgifter. Det hände, enligt åtalet, vid fem tillfällen mellan 14 januari och 15 januari på Hisingen i Göteborg.

# Grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning

Männen misstänks den 18 februari ha monterat skimningsutrustning på Circle K i Spekeröd och därigenom kommit över kortuppgifter. Med dessa ska männen ha gjort köp för 474 713 kronor vid totalt 76 tillfällen mellan den 19 januari och 23 februari.

# Förberedelse till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund

Männen misstänks den 31 januari ha installerat skimningsutrustning på Circle K på Kollavarvsvägen i Kungsbacka.

# Grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning

Männen misstänks ha installerat skimningsutrustning på Preem på Ucklumsvägen i Stenungsund den 10 februari samt den 17 februari och därigenom kommit över kortuppgifter. Med dessa ska männen ha gjort köp för 160 882 kronor vid totalt 29 tillfällen mellan den 9 februari och 19 februari.

# Försök till grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning

Männen misstänks ha försökt genomföra två köp med skimmade kortuppgifter i Göteborg. Det skedde mellan den 11 februari och 13 februari i Göteborg.

# Förberedelse till grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning

Männen misstänks den 24 februari ha installerat skimningsutrustning på Preem på Ucklumsvägen i Stenungsund. I samband med detta kunde de gripas av polis.

Enligt åtalet mot de två männen, som båda är utländska medborgare, har de genom de anordningar de installerat vid betalningsstationerna kommit över kortuppgifter till flera företag. Dessa har de sedan använt till att köpa stora mängder diesel på bensinmackar. Det totala värdet för köpen uppgår till 673 000 kronor.

Var dieseln senare hamnat är inte utrett.

– Vi har inte lyckats spåra det. Vi har försökt spåra misstankar om att det sålts vidare, vi har indikationer på det, men vi har inte kunnat spåra konkreta transaktioner och vart det tagit vägen, säger åklagare Andreas Ferelius.

Han fortsätter:

– Detta uppdagades först när man såg dem försöka montera skimningsutrustning och då greps de av polis. Sedan har man kunnat knyta dem till tidigare ärenden som fanns hos målsäganden.

Nekar: ”Har ingen aning”

I förhör har de båda männen nekat till brott.

När den ene av dem konfronteras med bilder från en övervakningsfilm från Circle K i Sävedalen, där förhörsledaren berättar att polisen misstänker att det är han som tankar med skimmade kortuppgifter, svarar han:

– Jag har ingen aning vad det är frågan om. Jag vet ingenting.

På frågan varför han sprang från lastbilen morgonen den 24 februari, strax innan de greps av polis, säger han att han bara följde efter sin medkumpan.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, säger han.

Den andre mannen har i förhör inte velat kännas vid att han känner den andre medåtalade.

– Jag har ingen koppling till honom och vet inte vem han är, säger han.

Inte heller vill han kännas vid misstankarna om att männen genomfört bedrägerierna tillsammans.

– Jag har ingen aning om vad du pratar om, säger han i förhör.

Åklagaren yrkar på att männen ska utvisas från Sverige och förbjudas att återvända under tio år.

ANNONS