Julia Sjöstrand är chef för bemanningsenheten i Stenungsunds kommun, som nu ber invånarna om hjälp.
Julia Sjöstrand är chef för bemanningsenheten i Stenungsunds kommun, som nu ber invånarna om hjälp. Bild: Lars Alexi

Kommunens nödrop: ”Vi behöver din hjälp”

Stenungsunds kommun efterlyser nu medborgare som kan göra en samhällsviktig insats. Det handlar om att hoppa in som vikarie inom vården och skolan, som har drabbats hårdast av sjukfrånvaro.

ANNONS

Bland kommunens verksamheter är det skola och förskola samt vård och omsorg som haft det svårast de senaste veckorna, på grund av den höga personalfrånvaron.

Hittills har man tagit till knep som att slå ihop barngrupper och flytta på viss personal för att få det att gå ihop, men nu behövs det fler vikarier.

– Vi har ett stort personalbortfall. Så som det är nu har det inte varit tidigare, säger Julia Sjöstrand, chef för bemanningsenheten.

Ber kommuninvånarna om hjälp

Stenungsund har därför vänt till sig till kommuninvånarna och ber om hjälp från alla som kan göra en samhällsviktig insats. Helt enkelt att kunna hoppa in och hjälpa till där det behövs.

ANNONS

– Vi letar efter personer som kan hoppa in med kort varsel. Vi söker personer som kan hoppa in som bland annat vårdbiträden och stödassistenter, men även i skolan och förskolan.

Gärna personer med tidigare vårderfarenhet

Alla som anmäler sitt intresse får gå igenom en rekryteringsprocess, precis som om de hade sökt jobb inom kommunen före pandemin. I den kommer personer som kan jobba också att matchas in i den verksamhet som passar dem bäst, och där behovet är som störst.

Högt efterfrågat är de som har tidigare erfarenhet av vårdarbete och som har ett mycket flexibelt schema.

– I dagsläget har vi inte sänkt kraven mot hur vi vanligtvis rekryterar, men vi är öppna för det. Behov och befattning kan komma att variera så vi är ändå öppna för att samla in intresse från folk även utan den bakgrund vi söker.

Ett hundratal personer har anmält intresse – fler behövs

Förhoppningen är att de personer som rekryteras kommer stanna inom kommunen under en längre tid, och kan fungera som inhoppare även framöver, som exempelvis i sommar.

Än så länge har ett hundratal personer anmält sitt intresse, men Julia Sjöstrand menar att det både finns behov och plats för fler.

– Vi rekryterar ju tillfällig personal året runt, men nu gör vi det i lite snabbare takt för vi behöver verkligen folk till flera verksamheter.

Kommun söker personer som kan arbeta tillfälligt och hoppa in vid behov inom något av följande områden:

  • Hemtjänst och personlig assistans
  • Äldreboende
  • Korttidsboende
  • Hemsjukvård
  • Boenden för personer med olika funktionsnedsättningar
  • Skola
  • Förskola
  • Lokalvård och Måltid
ANNONS