Kommunens grepp för att få invånarna att umgås: En samtalsbänk

Samtalet spänner över allt från raggmunk, spel och utflyktsminnen till katter och handarbete. Nu vill Eva Johansson, Louise Lörnell och Pernilla Jalneskog gärna ha fler diskussionslystna spontanbesökare till samtalsbänken i kulturhuset Fregatten där de samlas tisdagar och torsdagar.

ANNONS
|

– Jag själv är här för andra gången, berättar Eva Johansson som efter en raggmunkslunch på restaurang Ti Amo slutit upp vid samtalsbänken inne i Fregatten.

– Jag bor precis här bredvid och tycker att det är jätteroligt att få komma ut och bara kallprata lite med andra om allt möjligt.

Två träffar i veckan

Det är också precis det som är meningen med samtalsbänken, som är en del av projektet SEE med syfte att bryta ofrivillig ensamhet bland äldre.

Hit kan sedan en vecka tillbaka alla över 65 år spontant dyka upp för att träffa andra och utbyta tankar och funderingar med under en timme på tisdagar respektive torsdagar.

ANNONS

– Tanken är förstås också att flytta utomhus med en kaffekopp i solen när vädret tillåter och det blir lite varmare och skönare ute, säger Louise Lörnell, som tillsammans med Pernilla Jalneskog finns på plats från kommunens sida som samtalspartners.

Bokhörna och grammofon

På sikt är också tanken att bjuda in till onsdagsträffar i kommunens lokal på CW Borgs väg.

– Där har vi tänkt att bland annat starta upp en bokcirkel för de som vill vara med och fixa en bok- och läshörna där man själv kan sitta och läsa och där det även kommer att finnas en grammofon, berättar Pernilla Jalneskog.

– Ja, vad roligt, utbrister Eva Johansson som själv inte har någon skivspelare eller några skivor kvar hemma och enligt egen utsago gärna skulle vilja lyssna på någon gammal dansbandsdänga.

– Sedan tycker jag att det skulle vara väldigt roligt om man kunde ordna med någon utflykt också, fortsätter Eva och berättar om tidigare utflykter hon gjort med en förening i ett annat sammanhang.

Lätt att bara slinka in

Att spontant bara kunna glida in och prata lite om ditten och datten med andra i kulturhuset ser hon samtidigt som en extra bonus.

– För man kanske inte vill binda upp sig i någon förening som har möten en viss dag och tid och för mig som bor så nära passar det därför utmärkt att bara slinka in här.

För att så många som möjligt ska kunna delta har projektledarna därför också från och med denna vecka ändrat de båda tidigare eftermiddagsträffarna i kulturhuset till en träff på tisdagar klockan 13-14 och en träff på torsdagar klockan 10-11.

Hoppas på hantverksgrupp

Både Eva, Louise och Pernilla hoppas nu att fler äldre ska dyka upp för att prata om allt mellan himmel och jord.

– Jag tycker att det här är toppen och vill gärna ha fler att diskutera med. De skulle också vara kul om vi på sikt kunde dra ihop en handarbetsgrupp på onsdagar där man exempelvis kan sticka eller sy tillsammans. Jag skulle själv jättegärna också vilja lära mig pärla, säger Eva, vars förslag genast får tummen upp av Louise Lörnell och Pernilla Jalneskog, varpå diskussionen tar fart igen om olika pärlor, hantverk och tekniker.

ANNONS