Klädhandeln störtdök under pandemin: ”Plötsligt halverades dagskassan”

Förra året blev ett nattsvart år för delar av handeln i Stenungsund. Allra hårdast drabbades klädbranschen. Det visar en utredning som Fastighetsägarna och Handelns utredningsinstitut har gjort.

ANNONS

Enligt utredningen minskade omsättningen i centrala Stenungsund med 2,4 procent under 2020. Det är ett större tapp än i andra städer av samma storlek. Särskilt hårt drabbades klädhandeln vars omsättning minskade med 26,6 procent. Hela branschen höll andan när pandemin slog till och kunderna uteblev.

– Plötsligt halverades dagskassan. Vi hade aldrig varit med om något liknande och hade inte en aning om vad som skulle hända. Det kändes som att allt som vi byggt upp rasade ihop som ett korthus, säger Lena Karanzas som äger kläd- och accessoarbutiken Jord vid Stenungstorg.

Räddningen blev att tänka om och strama åt inköpen.

ANNONS

– Vi klarade oss bland annat genom att satsa mer på fritidskläder och smycken i stället för festkläder. Folk var ju hemma och ingen gick på fest längre. Nu har vi tagit igen tappet.

LÄS MER:Här är branscherna som ökat och minskat under pandemin

”Julhandeln kom helt av sig”

Inne i klädbutiken Labelle & Karlsson är handeln i full gång. Det var den även under pandemin.

– Vi behövde aldrig permittera personal och kunde ha öppet som vanligt. Vi breddade sortimentet och gjorde det också möjligt för kunderna att handla utanför ordinarie öppettider, säger Anna Carin Erlandsdotter som driver butiken.

– Men vissa perioder minskade kundflödet för oss också och julhandeln kom ju av sig helt förra året. Men vi klarade oss ändå ganska bra under pandemin jämfört med branschen i övrigt. Och sommaren blev ju riktigt hygglig.

För tidigt att andas ut

Alla har inte klarat sig lika bra och på torget gapar några butikslokaler tomma.

– Det är synd även för oss som finns kvar. Kunderna vill ha många butiker och butikerna kompletterar varandra. Vi behöver varandra för att klara oss, säger Lena Karanzas.

LÄS MER:Klädbutik lämnar Stenungstorg efter årsskiftet

Samtidigt håller handeln på att återhämta sig men Lena tycker att det är för tidigt att andas ut.

– Det har varit en väldigt annorlunda situation och man kan inte ta något för givet. Förra året vid den här tiden kom ytterligare en våg som påverkade handeln, så en viss oro finns ju fortfarande. Men vi har kommit på fötter igen och det ser ljust ut.

Anna Carin Erlandsdotter håller med.

– Det finns ett uppdämt behov av att handla så omsättningen har varit väldigt bra den senaste tiden. Det kan bli svårt att matcha den nästa år. Men branschen är positiv. Människor har ett behov av att komma ut och det är till vår fördel. Jag tror stenhårt på den fysiska handeln och är inte orolig för handeln runt Stenungstorg.

LÄS MER:Centrumchefen ser ljust på framtiden för Stenungstorg

ANNONS