Efter år av planer på ett nytt resecentrum mitt emot Stenungstorg fattade kommunfullmäktige i går det viktiga beslutet att godkänna detaljplanen och granskningsutlåtandet. Illustration: Stenungsunds kommun
Efter år av planer på ett nytt resecentrum mitt emot Stenungstorg fattade kommunfullmäktige i går det viktiga beslutet att godkänna detaljplanen och granskningsutlåtandet. Illustration: Stenungsunds kommun Bild: Stenungsunds kommun

Fullmäktige röstade ja till detaljplan för resecentrum

Det blev grönt ljus för detaljplanen för Stenungsunds resecentrum vid kommunfullmäktiges möte på torsdagskvällen. Samtliga talare vid mötet menade att ett nytt resecentrum är ett måste för samhällets framtida utveckling.

ANNONS
|

Enligt kommunstyrelsens ordförande Olof Lundbergs (S) framförande i kommunfullmäktige under torsdagskvällen är beslutet om detaljplanen viktig för den fortsatta utvecklingen av Stenungsund. Samt att det är viktigt att passa på i samband med Brunnsbostoppet.

– Det är nu vi tar ett strategiskt viktigt beslut för att kunna fullfölja vår planer med hela centrumbildningen. Vi ser att vi har kapaciteten att göra det under tidsramen som behövs. Vi ser också att vi har en lucka när järnvägen stängs ned för Brunnsbomotet, då har vi en möjlighet att genomföra det här vilket gör att vi minskar vår kostnader betydligt mot att vi själva skulle behöva göra ett tågstopp.

ANNONS

Pekade på en grundlig utredning

Liberalernas Göder Bergemo yrkade också bifall till förlaget att anta detaljplanen. Han ville även skicka med en påminnelse till det han kallade ”vårt kollektiva minne” för att visa på den demokratiska processen bakom den färdiga detaljplanen.

– Eftersom det här är en fråga som poppat upp som nån insändare då och då, där man alltid ansätter oss i den här församlingen som om vi överhuvudtaget inte tänkt till. Jag vill påminna om att i ÖP 2006 fanns en ritning som är princip samma sak som vi ska fatta beslut om i dag. Efter det hade vi ett gediget arbete i samband med att Citycon ville utveckla torget med mer bostäder bland annat. Då beslutade vi att ta fram ett planprogram för centrum med resecentrum. Det antog vi 2018, innan dess hade vi en ordentlig demokratisk process.

Viktigt att framtidssäkra

Även oppositionsrådet Maria Renfors var tydlig med att hon anser att ett nytt resecentrum och utveckling av centrala Stenungsund är ett måste inför framtiden.

– Stenungstorg har en särskild plats i mitt hjärta och det har en särskild plats i många stenungsundares hjärta. Man kan gräva ner sig i detaljer tills man storknar, det finns utredningar, uppdaterade utredningar och extra tillagda utredningar. Till syvende och sist handlar det om vad vi vill göra med vårt centrum. Jag tycker det är viktigt att vi framtidssäkrar både så framtida generationer kan bo här och åka hit.

Stenungsundspartiet var mer tveksamma till att godkänna detaljplanen enligt partiets Helena Järpsten som läst in sig i det omfattande materialet. Hon ville veta mer om eventuella kostnadsökningar.

– Vi behöver öka viljan att nyttja kollektivtrafiken genom att göra resan enklare. Och Stenungsundspartiet gick också till val på att vi ska införa ett resecentrum, men när jag läser alla utredningsunderlag blir jag bekymrad för den kostnadsbild som ärendet avser. Vad kommer det kosta för Stenungsundborna?

Förtydligade vikten av ett beslut

Hon efterfrågade mer underlag för eventuella kostnadsökningar. Olof Lundberg gav svar direkt.

– Vi måste göra en sak väldigt klart – det här handlar inte om ett igångsättningsbeslut eller byggnation. Det ska inte ut på entreprenad eller anbud. Det här är första steget, det är en detaljplan vi ska ha fram nu. Har vi inte detaljplanen antagen kan vi inte prata ekonomi.

Sverigedemokraternas John Hansson menade att det är väl genomarbetad detaljplan.

– Vi gratulerar Stenungsunds invånare till denna viktiga investering i framtidens infrastruktur.

Byggnationen kan starta när detaljplanen vunnit laga kraft. Den första etappen, flytt av Göteborgsvägen planeras starta under hösten/vintern 2023. Tidplanen för när resecentrum ska tas i drift är i nuläget osäker.

ANNONS