Företagare dubblade anställdas insamling till Ukraina

Ukrainska flyktingar strömmar in till bröderna Jacek och Jaroslaw Baranowskis hemort Chelm i Polen. För att hjälpa till med förnödenheter startade de häromdagen en insamling. De bad sina arbetsgivare på Stenfast om hjälp att få fart på insamlingen och gensvaret lät inte vänta på sig.

ANNONS

Bröderna Jacek och Jaroslaw kommer från en by nära staden Chelm i östra Polen som ligger bara 25 kilometer från den ukrainska gränsen. De arbetar sedan några år för fastighetsbolaget Stenfast i Stenungsund och som tidigare grannar med Ukraina kände bröderna att de ville göra vad de kan för de som flyr kriget.

– Det är ju mammor med småbarn som flyr, det här är helt sjukt. Folk i Chelm och runt där öppnar sina hem för flyktingar. Jag kan och vill också göra något för att hjälpa. Jag kan också fråga andra om de vill, så kan vi hjälpas åt tillsammans och det har verkligen fungerat. Vi kanske också behöver hjälp en dag, man vet aldrig vad som händer. Jag känner att jag måste göra något och det är fint att vi kan hjälpa varandra, säger Jacek Baranowski.

ANNONS

Bad att få låna en lastbil

När han hade bestämt sig för att starta insamlingen frågade han sin arbetsgivare om de kunde låna ut företagets lastbil för transport av sakerna till Göteborg.

– Jag trodde att vi kanske skulle få in lite grejer men det har kommit så mycket saker så vi behövde mer än bara en lastbil för att få plats med allt, säger Jacek.

Mikael Gustavsson och hans affärspartner Martin Gösfeldt sa direkt ja till att bistå med transporten och lade också ut information om insamlingen på sina Facebooksidor. Gensvaret blev större än vad någon av dem hade kunnat ana.

– Ja, det är helt otroligt vilket gensvar det blev. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att det skulle bli så här stort. Allt det här har kommit in på mindre än ett dygn, säger Mikael Gustavsson och pekar mot de tre fullastade fordonen.

Innehållet märks upp på polska

I den stora lokalen där människor lämnat av gåvorna packas allt in, lådor och påsar märks för att det ska vara enklare att sortera när sakerna kommer på plats i Polen.

– Det märks att kriget är nära och att det berör många. Jag är så rörd över gensvaret och det som gjorde mig mest rörd var när det kom in en dam i 80-årsåldern som hade köpt en förbandslåda på apoteket. Hon sade att hon tyvärr inte hade råd med fler än en låda, då jag blev tårögd. Det är verkligen fint hur människor vill hjälpa till oavsett om de har förmåga till mer eller mindre, säger Mikael Gustavsson.

Stellan Hansson från Stenungsund var en av de som kom för att lämna över saker som han och hustrun samlat ihop hemma.

– Min arbetskamrat berättade att han sett på Facebook om insamlingen så jag och min fru samlade ihop en del damkläder och tonårskläder eftersom jag har en dotter på 15 år. Det är lite vinterskor till dam och så med. Det är bedrövligt det som händer nu, så man vill göra något för dem.

Swishen har gått varm

Men det är inte bara saker som skänkts. Det har också gått att skänka pengar.

– Det har bara strömmat in swishbetalningar. Jag och Martin sa att vi dubblar det som kommer in. Vi har bestämt oss för att hoppa 20-årsfesten som vi planerat, vi får fira när företaget blir 25 i stället. Det här är viktigare.

I lokalen står också en pickup fullastad med inplastade förpackningar. De varorna har inte skänkts utan köpts in för en del av pengarna som kommit in.

– Jag har varit runt i Stenungsund och handlat för cirka 30 000 kronor, så här är bland annat en massa välling, sån där kläm-mat till bebisar, blöjor och tvättlappar. Det är sådant som behövs eftersom det är kvinnor och barn som flyr, säger Mikael Gustavsson.

Insamlingen genererade sammanlagt 56 950 kronor och summan dubbleras alltså till 113 900 kronor av företaget. Resterande pengar kommer att användas för att köpa in varor som behövs.

ANNONS