En räddningstjänsten helt i egen regi skulle bli kostsamt för Stenungsunds kommun.
En räddningstjänsten helt i egen regi skulle bli kostsamt för Stenungsunds kommun. Bild: Lotta Hohner

Egen räddningstjänst kostar flera miljoner extra

Mellan 5 och 7 miljoner extra per år eller en kostnadsökning på mellan 30 och 40 procent. Det blir fördyringen om Stenungsunds kommun ska driva räddningstjänsten i egen regi utan stöd av Tjörn och Lilla Edet och utan fortsatt samarbetsavtal med petrokemin.

ANNONS

Det här avslöjas i en kommunal internutredning om framtiden för räddningstjänsten i Stenungsund som gjorts av kommunen, detta efter att Tjörn och Lilla Edet nu hoppar av det gemensamma räddningstjänstförbundet. Utredaren Björn Wikman konstaterar att fördelarna med att driva räddningstjänsten i egen regi är mycket få, om ens några, medan riskerna är betydande och kostnaderna ökar. Nya statliga tillsynskrav från MSB bidrar till att utredaren tror att ett regionalt samarbete av något slag är ett naturligt steg.

Utredningen presenterades i veckan för kommunstyrelsens allmänna utskott och den går nu vidare till kommunstyrelsen. Enligt rapporten har Stenungsund idag en av de lägsta kostnaderna i Göteborgsregionen och Bohuslän för räddningstjänsten men den ökar dramatiskt om kommunen ska driva verksamheten själv. Från 718 kronor per invånare hamnar man på cirka 1000 kronor per invånare, en ökning med 30-40 procent mot idag. Kostnaden blir ungefär vad Kungälv, Ale och Alingsås betalar idag.

ANNONS

Det var i höstas som kommunfullmäktige beslöt att utreda drift av räddningstjänsten i egen regi sedan Tjörn och Lilla Edet efter omfattande konflikter, framför allt av ekonomiskt slag, hoppade av samarbetet i Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund. En av orsakerna var att man ansåg att Stenungsund tog för liten ande av kostnaderna för det gemensamma förbundet och framför allt var kritiken stark från Tjörn.

Stenungsundspolitikerna ville utreda verksamhet i egen regi vidare men nu kommer beskedet att det knappast har några fördelar alls. En av orsakerna till kostnadsökningarna är det nya tillsynsansvar som flyttas från länsstyrelsen till myndigheten för samhällsberedskap (MSB). Den kommunala utredaren konstaterar att ökade krav på en organisation kommer med fler heltidsbrandmän mot idag.

Kommunen hoppas och tror på ett fortsatt samarbete med den petrokemiska industrin även om man där inte vill skriva något nytt avtal.

LÄS MER:Petrokemiföretagen kan bilda egen brandkår

Björn Wikman konstaterar att samarbetet har haft en hel del fördelar men under senare år också omfattande konflikter vilka handlat om olika arbetssätt och kulturer. Samarbetsproblemen kulminerade 2019 då deltidsbrandmännen i industristyrkan sade upp sig i protest mot rådande arbetsmiljö. Samtidigt sades också kollektivavtalet upp.

Ett förslag som diskuteras är att också Stenungsund ska ingå i den gemensamma räddningstjänstorganisationen i Storgöteborg. Det kräver dock att man släpper ifrån sig en del ledningsfunktioner.

Den kostnadsjämförelse som gjorts mellan räddningstjänsterna i Storgöteborg och Bohuslän/Trestad visar att Tjörn har den näst dyraste räddningstjänsten i hela området med 1450 kronor per innevånare (Färgelanda toppar med 1662 kr). Stenungsund ligger på 12:e plats med 718 kronor och Orust på sjätte med 990 kronor. Lilla Edet och Alingsås har också höga kostnader idag medan Partille och Mölndal har de lägsta kostnaderna, bägge under 600 kronor per invånare.

ANNONS