Arkivbild
Arkivbild Bild: Annika Sahlin Ottosson

Efter restriktionerna: Så firas studenten på Nösnäs

Efter två år av pandemi är ett mer normalt studentfirande nu att vänta på Nösnäsgymnasiet om dryga en och en halv vecka. Även i år kommer dock studentfirandet att vara uppdelat, denna gång släpps sju klasser ut i friheten på torsdagen och lika många på fredagen.

ANNONS
|

Förra året tilläts bara fyra anhöriga per student att närvara då avgångsklasserna, precis som året innan, sprang ut klassvis under tre dagar. Efter två år av pandemirestriktioner väntar nu ett mer traditionellt gemensamt utspring med obegränsat antal släktingar och vänner samlade på skolgården vid Nösnäsgymnasiet under två dagar.

Utspringet kommer att ske klockan 13 torsdagen, respektive fredagen den 2 och 3 juni.

– Då släpper vi ut våra avgångselever klassvis, ganska tätt, med kanske en eller några minuters mellanrum, säger Niclas Brattefors, verksamhetschef vid Nösnäsgymnasiet.

Tas emot vid lövad scen

Själva utspringet kommer i år ske från nordöstra sidan av gymnasiet, ut mot parkeringen.

– Förra året sprang de ju ut vid utgången från matsalen, men det går inte nu på grund av ombyggnaden där, förklarar Niclas Brattefors.

ANNONS

Precis som tidigare år kommer skolan att ordna med en lövad scen där anhöriga och vänner kan ta emot de glada, nybakade studenterna. Eleverna kommer dessförinnan också firas av efter sina år på skolan. Det kommer då även att genomföras en nykterhetskontroll innan de släpps ut i friheten.

Betyder det att eleverna inte får ha champagnefrukost?

– Vi kan förstås inte hindra någon, men vi är en drog- och alkoholfri skola där det råder nolltolerans och fullständig nykterhet så länge eleverna vistas i skolans lokaler. Men sedan släpper vi ut dem – för alltid.

Men vad händer då om någon faktiskt har druckit ett glas bubbel på morgonen, får de inte vara med och springa ut då?

– Jag kan väl säga så här, att under alla mina år som verksamhetschef på skolan har det här inte varit något stort problem. Jag tippar på att vi haft den här nykterhetskontrollen i runt 20 år och under den tidsperioden kanske det har varit en eller ett par elever som vi har fått ta åt sidan och hälla i lite vatten, svarar Niclas Brattefors.

Åter fritt fram för studentflak

När det sedan är dags att åka studentflak, vilket nu åter tillåts efter att alla pandemirestriktioner släppts, är det dock fritt fram att plocka fram champagnen.

– Jo, för då är ju inte eleverna vårt ansvar längre, även om man väl får hoppas på att de då dricker sitt eventuella bubbel med förnuft så att ansvaret inte i stället hamnar hos polisen.

Studentflaksfärden kommer att utgå från andra sidan gymnasiet vid Bäckravinen.

LÄS MER:Coronavakt anställs när gymnasiet byggs om

LÄS MER:Ett år efter studenten: Så gick det för Victor och Sandra

Så släpps avgångseleverna ut

Torsdagen den 2 juni

Utspring klockan 13 för följande klasser:

Bygg- och anläggningsprogrammet

El- och energiprogrammet

Introduktionsprogrammet

Industritekniska programmet - processteknik

Industritekniska programmet - driftsäkerhet och underhåll/svetsteknik

Lärlingsutbildningar

Teknikprogrammet

Fredagen den 3 juni

Utspring klockan 13 för följande klasser:

Barn- och fritidsprogrammet

Ekonomiprogrammet

Fordons- och transportprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

ANNONS