Borealis i Stenungsund nedstängt efter driftstörningar

Borealis i Stenungsund fick på torsdagen stänga ned sin krackeranläggning. På fredagsmorgonen meddelade företag att fackling pågått i över 12 timmar under kvällen och natten, men att uppstartsprocessen gått enligt plan. ”Krackeranläggningen går nu med stabil drift”, skriver kommunikationschef Maria Bildtmark i ett sms på fredagsmorgonen.

ANNONS
|

Det var vid 14-tiden på torsdagen som ett pågående arbete utlöste säkerhetssystemet på Borealis. Informationen var inledningsvis knapphändig.

– Vi har fått stänga ned verksamheten och man håller på med felsökning. Det är så mycket information jag har i nuläget, sa Maria Bildtmark i inledningsskedet.

Fackling är en del av säkerhetssystemet i processindustrin.

– Facklan är ett säkerhetssystem som vi har. När det blir en driftstörning och vi måste stänga anläggningen leds den råvara som vi har i systemet om till vårt fackelsystem, för att det inte ska släppa ut någonting i miljön, sa hon.

Ingen prognos i nuläget

En stund senare pågick fackling fortfarande.

ANNONS

– 14.40 meddelade man från driftorganisationen att faran är över och att vi kunnat påbörja arbetet med att starta upp processen igen, säger Maria Bildtmark.

Vid 16-tiden meddelade Maria Bildtmark att det antagligen kommer ta ”några timmar” innan verksamheten är i gång som vanligt.

Ett par timmar senare pågick fortfarande facklingen.

– Driftstörningen pågår. Vi har fortfarande fackling, men planerar för uppstart. Vi har meddelat att fackling kommer fortgå under kvällen, vilket medför förhöjda ljudnivåer, säger Maria Bildtmark.

”Går med stabil drift"

Vid 22-tiden på torsdagskvällen meddelade Maria Bildtmark i ett sms:

”Uppstartsprocessen pågår på krackeranläggningen, under processen att starta upp fortgår fackling vilket medför ökad ljudnivå under kvällen/natten.”

Under fredagen meddelade företaget sedan att fackling pågått hela natten – från 14-tiden på torsdagen till 07.30 på fredagen.

”Uppstartsprocessen pågick under kvällen och natten och allt gick enligt planering. Krackeranläggningen går med stabil drift", skriver Maria Bildtmark och vidare:

”Vi är sedan i morse åter i stabil drift och kommer att ha startar upp alla system igen under helgen som kommer”.

Vill inte kommentera kostnaden

Hon menar att torsdagens stopp hanterades snabbt och effektivt av driftorganisationen. Men vad det hela kostat Borealis vill hon inte gå in på:

”Självklart påverkar det även bolaget ekonomiskt, men vi är ett noterat, publikt bolag och kan därför inte uttala oss om specifika kostnader och intäkter".

Totalt består Borealis, som tillverkar polyetenplast, av tre delar. Det är den berörda krackeranläggningen, liksom en polyetenanläggning och ett ”Innovation Center”. Totalt jobbar 950 personer på Borealis.

LÄS MER:Stenungsund kan bli framtidens centrum för vindkraft

LÄS MER:Grön omställning i fokus för Stenungsunds industrier

LÄS MER:Larm om brand i Borealis industrilokal i Stenungsund

ANNONS