Några av de som fått miljöpriset är Reko-Ring, butiken Alla barn och Skogsbackens förskola i Svenshögen.
Några av de som fått miljöpriset är Reko-Ring, butiken Alla barn och Skogsbackens förskola i Svenshögen. Bild: Privat/ Annika Sahlin Otto

Bara två nominerade till årets miljöpris

Det finns ett betydligt större intresse för att nominera årets förening och kulturstipendiat i Stenungsund än till miljöpriset, vilket syns på antalet nomineringar som skickats in.

ANNONS

Det är dags för politikerna i allmänna utskottet att välja någon som har gjort en värdefull insats inom miljöområdet. Väldigt få nomineringar har inkommit. Bara två kandidater finns att välja på, medan 158 nomineringar lämnades in för årets förening.

Utskottet ska göra sitt val vid sammanträdet nu på tisdag. Olof Lundberg (S), är ordförande och så här säger han om underlaget.

Brukar vara fler

– Ja, det är lite skralt med nomineringar. Förra året var det väldigt många, alla fall över tio. Det brukar variera mellan en och uppåt 15 nomineringar.

Stenungsunds kommuns miljöpris

Syftet med priset är att uppmärksamma person eller personer, skolklasser, företag, föreningar eller organisationer som på ett dokumenterat sätt uträttat för Stenungsund en värdefull insats inom miljöområdet, eller för att stimulera och utveckla miljöarbetet i kommunens företag och hos enskilda kommuninvånare.

Den ena nomineringen gäller en förskola med motiveringen att den arbetar med hållbar utveckling. Så här skriver den som lämnat in nomineringen: Exempelvis har en avdelning arbetat med de nya invasiva arterna blåskrabbor och klängmaneten. Barnen har fått ny kunskap utifrån de tre dimensionerna där vi kan se hur de samverkar för en hållbar utveckling.

ANNONS

Har redan fått pris

Den andra nomineringen som kommit in gäller en hjälporganisation som redan fått priset och så här lyder motiveringen: Genom återbruk skapas välgörenhet.

Även en kulturstipendiat ska snart utses och det är välfärdsutskottet som på onsdag har att välja mellan elva nominerade kandidater.

Både kulturstipendiat och miljöpristagare belönas med en summa på 20 000 kronor.

LÄS MER:Fullmäktige bjöd på prisregn över engagerade Stenungsundsbor

LÄS MER:Här är mottagaren av Bohuspriset – ”Verksamhet som är en av Bohusläns största turistmål”

LÄS MER:Fotbollseldsjäl och bioentusiaster delar på Folkhälsopriset

Pristagare och stipendiater 2017-2021

Miljöpriset:

2021 - Alla barn second hand

2020 - Stenungsunds Montessoriskola

2019 - REKO-ringen i Stenungsund

2018 - Hos Marta och Maria

2017 - Skogsbackens förskola

Kulturstipendiet

2021 Ucklums hembygdsförening

2020 Nina Ådahl

2019 Per-Ivar Östman och Kjell Waldeborn

2018 Föreningen konstvandringen Södra Bohuslän

2017 Visans vänner

ANNONS