Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Susanne hjalber

Skolutredaren svängde helt om på ett år

Den kommunale utredare som utrett skolornas framtid på Tjörn svängde helt om på ett år i utredningen. I januari 2020 förelog han Bleketskolan som huvudalternativ men i torsdags Skärhamn. Bleketskolan är dock huvudalternativ för en majoritet av partierna på Tjörn.

ANNONS
|

Det var i ett PM i januari 2020 som utredaren Magnus Lindell tillsammans med dåvarande kommunchefen Ann-Britt Svedberg i ett tjänsteutlåtande skrev att Bleketskolan var det enda rimliga alternativet för framtiden. Man får visserligen bygga en idrottshall på platsen men han konstaterade att ”en skolstruktur som möjliggörs med marginell ny- eller tillbyggnad är svårslagen. Mest nytta för pengarna uppnås i föreslagen struktur”.

Utredaren menade då att man kan använda redan gjorda investeringar i byggnader, infrastruktur och detaljplaner och konstaterade att han hade undersökt möjligheten att flytta Blekets högstadium till Skärhamn. Han avfärdade då som nu alla utbyggnader centralt i Skärhamn men nämnde inte Röavallsalternativet. Han konstaterade också att skolan har behov av lokaler redan idag.

ANNONS

Ett år senare kommer slutrapporten där samme utredare alltså nu förordar en utbyggnad i Skärhamn vid Röavallen och avfärdar Bleketskolan som orealistiskt alternativ för en grundskola 4-9 eller 7-9.

Tilläggas ska att Magnus Lindell slutade på Tjörns kommun i fredags, alltså dagen efter att han lämnade sin slutrapport om utredningen.

Samtidigt som utredaren anser att Skärhamn är rätt plats för en basskola står en stor majoritet av de politiska partierna fast vid att Bleketskolan ska byggas ut och rustas upp. Samtliga sju partier eller grupper som förordar Bleketskolan som nav för skola på västra Tjörn står fast vid sin uppfattning även efter att skolutredningen presenterats. Många vill ha siffror på bordet vilket man ska få i veckan men de flesta menar också att det är både tidsmässigt och kostnadsmässigt orealistiskt att bygga en ny stor skola i Skärhamn.

– Det kommer att ta uppemot tio år och det blir dessutom billigare att bygga ut och bygga om Bleketskolan, säger Björn Möller i gruppen Björn på Tjörn.

– Vi begriper inte hur en utredare ena året kan förorda Bleketskolan och sedan nästa år göra helt om, konstaterar Benny Halldin (S). Vi står fast vid ett Bleket är det enda rimliga alternativet.

Liknande syn har också Alma Sibirian i Vänsterpartiet, Georg Strömbom i Centern och Magne Hallberg i KD.

Thord Jansson, gruppledare för Sverigedemokraterna, konstaterar att kostnadsmässigt handlar det om hundratals miljoner.

– En satsning på Bleketskolan kostar 200-250 miljoner medan en satsning i Skärhamn handlar om 500-600 miljoner. Dessutom tar det tio år innan en skola i Skärhamn står klar.

Gert Kjellberg i Tjörnpartiet står också bakom Bleketskolan men vill ha en skola enbart för klass 7-9 och inte flytta mellanstadieeleverna.

Det här innebär att av fullmäktiges 41 ledamöter står 27 bakom en satsning på Bleketskolan, tvärtemot utredarens förslag medan L och M inte vill avfärda Skärhamn. Miljöpartiet vill inte säga något överhuvudtaget i nuläget.

Samtidigt finns en opposition lokalt i Skärhamn för att bygga en skola där. Den föräldragrupp som bildades för något år sedan finns fortfarande kvar och Johan Boström, en av de aktiva i gruppen, menar att man nu får bevaka skolfrågan noga och blir mer aktiva igen.

– Vi anser fortfarande att det är orimligt att lägga ned välfungerande mellanstadieskolor på västra Tjörn för en stor skola i Bleket. Vill man ha fler barnfamiljer till västra Tjörn kan man inte avveckla lokala skolenheter.

Lasse Andrée

lasse.andree@lokaltidningensto.se

'

ANNONS