Sjuåriga Linus räddade familjens hus

”Han är min hjälte!” – Theres Larsson blir lite tårögd då hon tittar på sonen Linus. Tack vare Linus har familjen kvar sitt lilla hus. Linus vaknade då ett eluttag började brinna och tack vare hans rådiga ingripande kunde huset räddas.

ANNONS
|

Det var en vanlig kväll, men ändå inte. I familjen Larssons lilla hus i Hjälperöd blinkade lamporna till konstigt på kvällen, Tv´n likaså.

– Jag tyckte att det kändes lite otrevligt, säger Theres Larsson.

Hon bor i det lilla grå huset tillsammans med sina två barn, Linus 7 år och Isabella 5 år. När familjen skulle krypa i säng på kvällen började det underliga ljuset i lamporna. Theres anade att det var en propp som behövde bytas så hon gick ut till proppskåpet på utsidan.

– Det surrade i armen då jag öppnade skåpet men det var kallt ute så jag tänkte att det var kylan som gjorde att det kändes så.

ANNONS

Mitt i natten började spishällen i köket tjuta. Theres ringde då sina föräldrar som bor nära. De kom för att se om de kunde hjälpa till. Pappan kopplade ur spishällen och därmed var problemet ur världen.

”En föraning”

– Men jag kände på något sätt på mig att allt inte var som det skulle. På något sätt hade jag en föraning. Jag skickade med min mamma en hårddisk där jag har foton på barnen.

Lugnet spred sig, familjen somnade och sov gott när olyckan var framme. En stor låga slog plötsligt rakt ur eluttaget i Linus rum, upp mot väggen där Linus skolväska och en tunn gardin hängde.

– Jag vaknade med ett ryck! berättar Linus

Linus drömde att han var i skolan men drömmen stördes av att det prasslade något i rummet.

– Det lät som det gör när vi eldar i kaminen och så kände jag, även om jag sov, att det luktade konstigt i mitt rum. Så jag vaknade och rusade in till mamma och ropade ”mamma, mamma! Det brinner i mitt rum!”

Lågorna som slog ur eluttaget var 30 cm höga och slickade mot väggen. Theres vaknade av Linus larmande och sprang in i sonens rum. Lågorna var då så höga att de var nära att ta sig i fönstergardinen. En laddare Linus hade i uttaget smälte av värmen.

– Jag såg lågorna ur eluttaget och min första tanke var att springa ut i köket efter vatten. Sedan sansade jag mig, el och vatten går ju inte ihop. Linus hade en kudde på golvet i sitt rum, så den tog jag och kvävde elden med.

”Vi var så skärrade”

Theres lyckades släcka elden, hon ringde skärrat både till räddningstjänsten och för andra gången samma natt till sina föräldrar. Räddningstjänsten kom och kunde konstatera att huset räddats tack vare att Linus vaknat och väckte sin mamma.

– Vi var så skärrade på natten när detta var över. Tänk om vi inte hade varit hemma, och än värre, tänk om vi varit hemma och Linus inte hade vaknat. Då hade vi kanske inte suttit här i huset i dag, säger Theres och kramar kärleksfullt om sina barn.

Efter olyckan har Theres pratat med elbolaget. Hennes hus och grannens hus hade drabbats av överspänning. Fortum mätte på plats upp att 380 volt gått från skåpet in i familjens hus, elproblemet är nu åtgärdat.

– Luftvärmepumpen har gått sönder, spishällen också och en del av belysningen är trasig, men vi lever och det är huvudsaken.

Linus är lite blyg över all uppståndelse han fått. Han berättar gärna om händelsen men tycker kanske inte att det var så hjältemodigt gjort.

– Jag vaknade ju bara, men det var ganska så läskigt det som hände.

Tack vare brandövningar i skolan visste Linus hur han skulle agera i skarpt läge.

– Ja, vi har pratat brandsäkerhet i skolan så jag visste hur jag skulle göra när jag såg att det brann.

Linus är en hjälte med sitt snabba agerande. Det menar räddningschef Marcus Larsson som kallades till familjen efter incidenten.

– Hade inte Linus vaknat så kunde det gått mycket värre. Nu brann det i elkontakten och branden tog sig även lite i tapeten men lyckligtvis lyckades mamman i familjen släcka själv. Hade inte Linus vaknat och upptäckt händelsen kunde det tagit sig rejält. Tack vare Linus rådiga ingripande hann det inte bli värre.

Marcus var själv på plats efter branden för att se över så att det inte fanns glöd kvar någonstans. Han sökte av väggen med värmekamera och kunde konstatera att faran var över.

– Jag tog isär vägguttaget och sökte även av ett område med vår värmekamera för att försäkra mig om att elden inte spridit sig vidare.

Branden har uppkommit då starkström kommit in i husets ledning. Elbolaget har troligen för ett kort ögonblick haft överspänning och därför el med högre spänning in i vägguttaget. Att det händer är ovanligt enligt räddningschefen.

– Det är mycket ovanligt att starkström går in utifrån i huset och orsakar bränder. Det kan så klart hända, men det hör inte till vanligheterna.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS