Så ser pollensäsongen ut i Västsverige

Pollensäsongen är redan i full gång men för de flesta allergiska västkustbor ligger det värsta fortfarande framför dem. Det berättar forskaren Åslög Dahl vid Göteborgs universitet.
– Här är det mest björk och gräs, ungefär hälften hälften.

ANNONS
|

Enligt astma- och allergiförbundet lider ungefär tre miljoner svenskar av pollenallergi. Hur pollensäsongerna ser ut är svårt att förutse och bestäms av en rad olika faktorer. När vi nu närmar oss maj 2022 är vissa blomningar redan över samtidigt som andra ligger framför oss i Västsverige.

– Både hassel- och alblomningen är över. Det har varit relativt måttliga halter. Just nu är det mest sälg och alm. Vi väntar på att björken ska komma, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Just nu befinner sig västsvenskarna i en ”andningspaus” enligt Åslög Dahl, även om björkallergikerna kan ha känt av symtom trots att blomningen inte startat.

ANNONS

– Det kommer björkpollen med vindar från kontinenten. Sannolikt blir det en liten puff den här veckan. Man kan även ha känt av sälg som blommar för fullt.

Enligt Åslög Dahl är de flesta Västra Götalandsborna som är pollenallergiker allergiska mot gräs eller björk. I och med att det nu är varmare i luften kan det hjälpa framför allt björken att komma i gång med blomningen.

– Det kommer ge björken en skjuts så att den kommer blomma inom de närmsta tio dagarna.

Pollenhalterna ökar

Att björken blommar i slutet av april är numera normalt. Det är lite tidigare än förr, men allt är styrt av temperatur. Snart kommer även boken och därefter eken. I mitten av maj är det dags för gräset som också är en vanligt förekommande allergi i Västra Götaland.

– Björkallergikerna har redan känt av det lite men det är långt ifrån över för deras del. Gräspollenallergikerna har allt framför sig.

Ökar halterna av pollen för varje år?

– Trenden över flera år är att det blir högre halter, men björken ökar ganska långsamt. Gräset är lättare att se, sedan 70-talet har det blivit nästan dubbelt så mycket gräspollen som vi registrerar.

Men man ska inte bli orolig. I år säger Åslög Dahl att det verkar bli måttligt med björk och kanske också med gräs.

– Även om man ser att det ökar så varierar det fortfarande från år till år. Det är inte säkert att det blir mer än förra året. Att det ökar är en långsiktig trend.

ANNONS