Restaurangjobb populärt bland unga i STO-området – tvärtemot övriga landet

Trots hög ungdomsarbetslöshet har många restauranger i landet svårt att hitta sommarpersonal. Men i Stenungsund och på Tjörn är situationen omvänd, med många unga sökande till lediga platser.

ANNONS
|

Enligt statistik hos Arbetsförmedlingen var mer än 35 000 unga inskrivna som arbetssökande i maj i år. Trots det har många restauranger och krogar larmat om att det är svårt att hitta sommarpersonal och unga tycks rata branschen.

Men på Tjörn och i Stenungsund är det tvärtom, med hårt tryck på sommarjobben inom restauranger och krogar. Något som David Ahlborg, ägare till krogen Södra Hamnen 12 och Hotell Nordevik i Skärhamn märkt av tydligt.

Stort tryck på jobben

– När vi fick klartecken i februari efter pandemin och började söka sommarpersonal blev trycket jättestort. Många hade också skickat ansökningar redan innan. Det som varit svårt är att tillsätta de mer kvalificerade jobben, som kockar. Men för de enklare, som disk, plock och runners har vi haft jättemånga ansökningar, säger han.

ANNONS

Arpy Olsson är delägare på Harrys i Stenungsund. Även hon har noterat ett högt söktryck på de enklare jobben. Däremot har det varit ett minskat intresse för de mer kvalificerade jobben som kräver högre utbildning och erfarenhet.

Svårt att hitta kvalificerad personal

– Hos oss är det de unga som söker flest jobb. Framför allt gäller det disk, städ och servis. Men överlag har det varit svårt att hitta kvalificerad personal då många lämnat branschen under pandemin och sökt sig till andra jobb, säger hon.

En av de som sommarjobbar i restaurangbranschen är Tilda Borenholts. Hon är inne på sin tredje sommar på Södra Hamnen 12 i Skärhamn. Redan som 16-åring började hon jobba i servisen och har nu avancerat till hovmästare.

– Det är kul och man träffar många människor. Sammanhållningen bland oss som jobbar här är också viktig, säger hon.

Hon har ingen utbildning inom restaurang utan har fått lära sig efterhand. För hennes del är jobbet inom restaurang ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet. Hon har ett extrajobb i Göteborg också men valde Skärhamn i sommar.

Unga är räddningen

– Det är helt magiskt att jobba här på sommaren, med havet och utsikten. Gästerna är också väldigt positiva, säger hon.

Enligt David Ahlborg har flera av dem som sökt sommarjobb i år jobbat hos honom tidigare. Men för många är ett sommarjobb på en restaurang det första riktiga insteget på arbetsmarknaden.

– Flera sökanden har också varit väldigt unga vilket är ovanligt. Vi har ju regler att förhålla oss till så vi har fått sålla ganska mycket. Men ungdomarna är räddningen för oss. Utan dem hade det inte fungerat, avslutar han.

LÄS MER:Ständig brist på vikarier i hemtjänsten

LÄS MER:Årets unga företagare började snickra redan som 15-åring

ANNONS