Polisen varnar nu för nya bedrägeriförsök. Denna gången blir personer kontaktade via Messenger och lockas att använda sitt bank-id.
Polisen varnar nu för nya bedrägeriförsök. Denna gången blir personer kontaktade via Messenger och lockas att använda sitt bank-id. Bild: Arkivfoto

Polisen varnar – nya bedrägeriförsök

Polisen i STO-området går nu ut med en ny varning om bedrägeriförsök. Denna gången handlar det om att personer luras att använda sitt bank-id via Messenger, varefter kontot länsas på pengar.

ANNONS
|

Det var i helgen som polisen i Södra Fyrbodal fick in två anmälningar, oberoende av varandra, om bedrägeriförsök via internet.

– Anmälarna berättar att de blivit kontaktade av en vän via Messenger, som uppmanat dem att delta i en tävling av något slag eller att de ska hämta ut en redan vunnen vinst. Anmälarna har sedan uppmanats att använda sitt bank-id och strax därefter har pengar försvunnit från deras konton, säger stationsbefäl Herman Egelström på polisen Södra Fyrbodal.

Anmälarna ska sedan ha upptäckt att de vänner som kontaktade dem fått sina konton kapade.

– Man använder samma modus vid båda bedrägerierna, och vi vill uppmana alla att inte logga in med bank-id oavsett om uppmaningen gäller en tävling eller något annat, säger Herman Egelström.

ANNONS

LÄS MER:Nytt försök att lura äldre person att logga in på sin dator

LÄS MER:Man i 90-årsåldern larmade om försök till bedrägeri

LÄS MER:Nya anmälningar om misstänkt bedrägeri mot äldre STO-bor

ANNONS