Förra sommarens besöksrekord resulterade i att parkeringarna vid Pilane blev överfulla. Foto: Jonas Rindefjell
Förra sommarens besöksrekord resulterade i att parkeringarna vid Pilane blev överfulla. Foto: Jonas Rindefjell Bild: -

Pilane vill ha en långsiktig lösning på parkeringarna

Det ökade besöksantalet resulterade stundtals i parkeringskaos på Pilane i somras. Dessutom saknades giltiga bygglov för extraparkeringar. Nu vill arrangörerna av Pilane ha en långsiktig lösning på parkeringarna.

ANNONS
|

Det var under sommaren 2020 som grannar till Pilane-området i en skrivelse till kommunen slog larm om en närmast kaotisk parkeringssituation när det var som mest besökare vid kulturparken. I samband med detta upptäcktes även att extraparkeringen som användes saknade giltigt bygglov, varför kommunen hotade med vite om inte detta åtgärdades till kommande säsong.

Långsiktig lösning

Nu har arrangörerna av kulturparken Pilane Heritage AB ansökt om kommunalt bygglov för säsongsparkering på två områden som bägge är privatägda. Av ansökan framkommer att vid huvudparkeringen blir den effektiva parkeringsytan mindre med en skyddszon mot berörda grannar.

Förlängd säsong

Pilane Heritage konstaterar att man för sin verksamhet måste ha långsiktiga lösningar på parkeringsfrågan och därför söker man nu bygglov under säsongen 1 maj till 30 september i tio år. Samverkan med Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn gör att man vill försöka förlänga besökssäsongen bland annat genom några kampanjer.

ANNONS

– Vi har fått klagomål på parkeringssituationen vid vissa tider under 2020 och det är bra att man nu söker bygglov för att kunna revidera parkeringen, säger Urban Nilsson bygglovschef i Tjörns kommun. Ett av områden ägs av en av de som driver museiverksamheten på Pilane medan det andra området är privatägt av andra.

Inga problem vintertid

– Vi ser det som naturligt att man söker en säsongsparkering eftersom det är just under sommarsäsongen som belastningen är hårdast. Vintertid är det inga problem med parkeringen.

Under året kommer kommunen att ta ställning till bygglovsansökningarna både för huvudparkeringen och de ytor som ska kunna användas när det kommer som flest besökare. Ett gångstråk från huvudparkeringen till entrén vid Pilane ska också anläggas för att undvika gångtrafik på tillfartsvägen.

Lasse Andrée

lasse.andree@lokaltidningensto.se

ANNONS