Tävling ska namnge förening i huset som ännu inte finns

Om fyra år beräknas trygghetsboendet i Henån stå klart, men redan nu ska hyresrättsföreningen namnges och detta genom en tävling via kommunens hemsida.

ANNONS
|

Huset finns inte, inte heller hyresgäster eller för den delen bostadsrättsföreningen som kommer finnas i huset, men trots avsaknad av hus och hyresgäster så går Orust kommun ut med en tävling där hyresrättsföreningen ska namnges.

– Det är en idé som kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) och jag arbetat fram. Vi ska på nytt gå ut med en information till kommuninvånare om trygghetsboendet och då ville vi ha med ett namn på föreningen, vi har inget bra arbetsnamn, säger Anders Arnell (M).

Det är i centrala Henån, på Åvägen mittemot kommunhuset som trygghetsboendet planeras, kommun och Riksbyggen i nära samarbete. Trygghetsboendet är till för de som fyllt 65 år. Tanken är att det ska bli en kooperativ hyresrättsförening som beräknas vara färdig för inflyttning 2025. På platsen finns i dag två fastigheter, bland annat Borgströms hus, som ska rivas för att ge plats åt nybygget.

ANNONS

Trygghetsboendet är klart om fyra år, men redan nu väljer kommunledningen att gå ut med en namntävling.

– Tiden går så fort och ska vi gå ut med ny information vill vi presentera ett namn som passar för hela Orust.

Ett trygghetsboende ska skapa trivsel och trygghet men även få en gemenskap mellan grannarna. Det planeras för ett fint boende i Henån med 36 lägenheter och trivsamma gemensamhetsutrymmen. Trygghetsboendet uppförs i form av en kooperativ hyresrättsförening vilket ger möjlighet att påverka boendet utan insatskapital.

Det är ett namn till den kooperativa hyresrättsföreningen som tävlingen gäller. Fram till den 20 september kan förslag lämnas in, de tre bästa förslagsställarna vinner ett symboliskt pris.

Under våren skickades en intresseanmälan ut till en stor del av kommunens äldre innevånare. Det visade sig finnas ett otroligt sug efter lägenheter i Henån. Över 400 intresseanmälningar kom in till de 36 lägenheter som planeras.

– Det finns ett otroligt intresse för denna typ av lägenheter. Vi har sett över möjligheter att bygga liknande koncept både i Svanesund och i Ellös så det kommer att komma fler lägenheter av den här typen i kommunen.

LÄS MER:Ellös skola blir plats för trygghetsboende

Alemyren kan bli platsen i Svanesund för ett trygghetsboende. I området planeras det för ett hundratal nya bostäder och även en ny förskola. I Ellös är det området där skolan är i dag som blir aktuellt. Att bygga om skolbyggnaden, som står tom efter det att F-6 flyttat upp till det gamla högstadiet, är dock inte aktuellt.

LÄS MER:Fyravåningshus byggs i Svanesund

– Det är för dyrt att bygga om, då är det bättre att riva och bygga nytt.

ANNONS