Snart väntas det bli riktigt blåsigt väder på västkusten. Arkivbild.
Snart väntas det bli riktigt blåsigt väder på västkusten. Arkivbild. Bild: Aron Engman

Stormen Otto är på ingång – SMHI utfärdar varning

En storm är på väg in över västkusten, från Orust i norr till de södra delarna av Halland.
– Det finns alltid risk för att lösa föremål kan blåsa omkring, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Danskarna har döpt den till Otto. Och för fredagen utfärdar SMHI en varning för stormen som väntas drabba hela västkusten. Varningen gäller i skrivande stund från och med fredagen den 17 februari klockan 09 och över hela lördagen.

I samband med ett lågtryck som passerar österut väntas det bli allra blåsigast längs med kustremsan. Det berättar Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det finns med med andra ord stor risk för storm på Orust men varningen omfattar även Stenungsund och Tjörn. Som värst väntas det blåsa mellan 23-28 meter per sekund längs kusten.

– Ja, det är på ingång. Inåt landet kommer blåsten avta något i Alingsås, Herrljunga och Vårgårda. Där ser det ut att vara strax under stormnivå, med vindar under 25 meter per sekund, säger hon.

ANNONS

Trots att inte alla kommuner lär komma upp i stormnivåer, enligt SMHI:s prognos, lär varningar utfärdas även för dessa, berättar Hallberg.

Under torsdagseftermiddagen utfärdade SMHI även gul varning för hårda vindar på land. Detta gäller för fredagen från 18-snåret fram till lördag morgon.

Enligt Moa Hallberg kommer stormen Otto avta allt mer under lördagen. Men fram till dess kan det vara en god idé att hålla sig inomhus.

Vad ska man tänka på när det blåser som mest?

– Det finns alltid risk för att lösa föremål kan blåsa omkring. Även träd kan falla ner. Det blir en ökad risk för förseningar i trafik och luftburen elförsörjning kan påverkas.

LÄS MER:Henrik Lindh uppfyllde sin dröm – att segla över Atlanten

LÄS MER:Hon räddar historierna från glömska: ”Det finns fantastiska levnadshistorier”

LÄS MER:Misstänkt rattfyllerist backade in i parkerad bil vid Ica

ANNONS