Den främsta orsaken till att ålgräset försvinner är övergödning och överfiske. Bilden är tagen vid från testplantering av ålgräs i Gullmarsfjorden.
Den främsta orsaken till att ålgräset försvinner är övergödning och överfiske. Bilden är tagen vid från testplantering av ålgräs i Gullmarsfjorden. Bild: Eduardo Infantes

STO-kommuner i nytt projekt för bättre havsvatten

De tre STO-kommunerna vill tillsammans med Uddevalla och Kungälv satsa ytterligare 3,3 miljoner på att förbättra havsvattenkvalitén i fjordsystemet innanför Orust och Tjörn med mer ålgräs och fler torskfiskar.

ANNONS

Det här framgår av en projektansökan – ett så kallat Lova-projekt som kommunerna tillsammans med 8+fjordar lämnat in till staten för att kunna jobba vidare efter ett pågående projekt som tar slut 2023.

Det nya projektet omfattar bland annat ett antal satsningar för att förbättra den biologiska mångfalden i fjordsystemen, minska övergödningen längs kusten - speciellt i 8+fjordarområdet - och vidta ett antal konkreta åtgärder för att få bättre vattenkvalité.

Extra viktigt kunna fortsätta

Kommunerna konstaterar att intresset för att förbättra kustvattnet inom ramen för satsningen ”Vatten att Värna” har ökat sedan 2019, vilket gör det extra viktigt att kunna fortsätta med projekt till 2025.

ANNONS

Man vill i det nya projektet ha en heltidstjänst som kan delas på två-tre personer bland annat för att kunna ta hand om alla förslag och åtgärder som kommer upp inte minst från privata markägare längs kusten.

Ansökan omfattar alltså fyra år med start i oktober 2022 och man söker statligt stöd för 80 procent av åtgärderna eller 2,69 miljoner medan man själva medfinansierar projekten med 664 000 kronor.

Satsning på torsken

I projektansökan konstaterar kommunerna att en huvudsatsning är att återfå torsken i fjordsystemen innanför Orust och Tjörn, och ned mot Nordre älvs mynning. Torsken har sedan 80-talet minskat i fjordsystemen bland annat genom överfiske och den har sedan dess inte återhämtat sig.

Andra problem är övergödning, spökfiske och spridning av invasiva arter i fjordsystemen men även ökningen av antalet fritidsbåtar och minskningen av ålgräset i fjordarna.

Ett ökat engagemang hos allmänheten

I ansökan pekar man bland annat på att förståelsen och engagemanget bland allmänheten har ökat för havsmiljöfrågorna. Kommunerna vill också sätta fokus på ett annat problem, att vattendrag torkar ut genom klimatförändringarna och utdikning av landskap vilket leder till att öringstammen minskar genom att ynglen inte kan överleva. Havsvikarna blir också extra övergödda av näring och sediment från jordbruksmark som svämmar över.

Ett problem med den ändrade havsvattenmiljön är också att säl och skarv har ökat i fjordsystemen vilket i dag är ett stort problem för både yrkes- och fritidsfisket. Utsläpp av enskilda avlopp uppges också bidra till övergödningen.

Ett annat bekymmer som kommunerna påtalar är att det finns mycket statliga medel att söka för vattenprojekt men som är närmast omöjligt för privatpersoner och markägare att söka, då det endast är kommuner och föreningar som kan få statligt stöd. Trots detta finns cirka 30-talet projekt igång i dag inom ramen för ”Vatten att värna” och därför anser man att det behövs ett nytt samlat projekt.

LÄS MER:730 sälar ska skjutas i Västerhavet – ska skydda fisket

ANNONS