Ola och Erni Friholt är stolta över att återigen få ta emot feministen och fredaktivisten Gudrun Schyman till Orust där hon i december som en av tre kvinnor också kommer att få emotta fredsrörelsens alternativa nobelpris, Folkets fredspris.
Ola och Erni Friholt är stolta över att återigen få ta emot feministen och fredaktivisten Gudrun Schyman till Orust där hon i december som en av tre kvinnor också kommer att få emotta fredsrörelsens alternativa nobelpris, Folkets fredspris. Bild: Erika Olofssson/Sara Johari

Schyman pratar fred i Henån – tilldelas även Folkets fredspris

Egentligen skulle hon ha gästat Ellös redan förra året, men på grund av den rådande pandemi blev besöket som så mycket annat uppskjutet på framtiden. Nu kommer Gudrun Schyman i stället inte bara en, utan två gånger, till Orust den närmsta månaden. Då dels för att föreläsa, dels för att ta emot fredsrörelsens alternativa nobelpris, Folkets fredspris.

ANNONS
|

Tillsammans med den norska jämställdhetsforskaren Berit Ås, samt dokumentärfilmaren Maj Wechselmann skulle Gudrun Schyman egentligen fått motta utmärkelsen redan i december 2020. Men pandemin satte då stopp för planerna och den inplanerade fredsfesten i Ellös Folkets hus fick som så mycket annat ställas in.

Nu hoppas Ola och Erni Friholt, ordförande respektive sekreterare i den opolitiskt partibundna Fredsrörelsen på Orust, att desto fler ska vilja delta på årets alternativa fredsprisutdelning den 4 december.

Många andra oprisade kandidater

Orustparet har under sju år delat ut priset till olika personer som de anser bör prisas för sitt fredsarbete i enlighet med Nobels testamente.

– Årets fredspris till journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratovmed, för sitt arbete för att bevara yttrandefriheten, är förvisso på alla sätt lovvärt. Men det finns samtidigt så många andra som vi anser förtjänar hyllas för sitt fredsarbete både i förhållande till människor och vår planet, förklarar Erni Friholt.

ANNONS

Feministen och fredsaktivisten Gudrun Schyman, en av grundarna till Klimatalliansen, är enligt henne och Ola här en givande kandidat.

– Vi hoppas förstås därför också att många vill komma att lyssna på henne när hon nu på torsdag kommer och berättar mer om Klimatalliansens arbete med att försöka få till en bredare samling i klimatfrågan, oavsett politisk åskådning, säger Ola Friholt.

Engagerat sig sedan 1960-talet

Han och hustrun Erni har själva ända sedan 1960-talet engagerat sig inom fredsrörelsen och kämpat för hur vi människor ska kunna bli mer sams med både varandra och den planet vi lever på. Detta genom att bland annat bjuda in till föreläsningar, seminarier, studiecirklar och demonstrationer.

Efter att restriktionerna nu släppt har Fredsrörelsens föreläsningsverksamhet också kommit igång igen på kulturhuset i Henån under hösten.

– Vi har hittills bjudit in till två föreläsningar med dels Hans Linderholm, professor i geovetenskap, dels Jörgen Johansen, fredsforskare och aktivist som talat om bland annat klimatvariationernas samhällseffekter i ett långsiktigt perspektiv, berättar Ola Friholt.

Besök av Tomas von Brömssen

Näst på tur står nu alltså Gudrun Schyman på torsdag den 4 november, följt av ett besök av författaren och samhällsdebattören Stefan Edman, samt skådespelaren och musikern Tomas von Brömssen den 16 november.

Samtliga föredrag hålls klockan 19 med fri entré. Till själva fredsfesten i Ellös Folkets hus den 4 december, då bland annat Maj Wechselsmanns film ”Atomen i mänsklighetens tjänst” kommer att visas, krävs dock biljett och föranmälan till Fredsrörelsen på Orust.

ANNONS