Hans Blomberg, kyrkomusiker från Orust, är en av 49 organister som ska spela vid ett orgelmaraton i samband med invigningen av Göteborgs Konserthus nya orgel.
Hans Blomberg, kyrkomusiker från Orust, är en av 49 organister som ska spela vid ett orgelmaraton i samband med invigningen av Göteborgs Konserthus nya orgel. Bild: Erika Olofsson

Organist från Orust inviger nya orgeln i Göteborgs konserthus

Han är en av 49 solister som ska få invigningsspela på den nya konserthusorgeln i Göteborg.
– Det är en ära att få spela på den här fantastiska orgeln, säger Hans Blomberg, kyrkomusiker från Orust.

ANNONS
|

Göteborgs Konserthus har fått en ny konserthusorgel i världsklass och den ska invigas med ett digert musikprogram. I tio dagar ljuder de över 9 000 orgelpiporna när den nya orgeln firas med internationella solister, uruppföranden, orgelkonsert med orkester – och det blir även ett orgelmaraton med deltagare från Västra Götalands 49 kommuner.

Orgeln kallas ”instrumentens drottning” och det finns i dag inget annat akustiskt instrument är så variationsrikt i klang och dynamik.

– Det ska bli en utmaning att spela på denna magnifika orgel. 9 000 orgelpipor, det är nio gånger fler orgelpipor än Mycklebyorgeln, säger kyrkomusiker Hans Blomberg som på lördag har äran att invigningsspela i en halvtimme.

ANNONS

Tre organister från STO området

Han är utsedd av Orust Pastorat att representera kommunen. Klockan 20.00 på lördagskvällen sätter han sig vid orgeln för att bjuda på musik. En halvtimme senare kommer Tjörns organist Kersten Cottyn och efter henne Jesper Glans från Stenungsund.

De 49 musikerna har fått välja vilken musik de vill framföra. Flera organister har valt klassiska orgelstycken medan andra valt musik från Disneyfilmer eller popartister.

– Jag har valt musik som min gamla kollega Lars-Einar Abrahamsson har skrivit. Det är musik som skrevs i samband med en kyrkoinvigning i Östersund. Jag tänker att det passar bra att ha invigningsmusik till en orgelinvigning. Lars-Einar är i dag 93 år gammal så det är roligt att uppmärksamma honom lite extra.

Brudmarsch från Oviken

Hans Blomberg har valt en brudmarsch på ett tema från Oviken men även processionsmusik och adagio. Inför helgens invigning har han varit på plats i Göteborg för att prova att spela på den nya orgeln. Han till vardags kyrkomusiker i Långelanda och Myckleby församlingar.

– Den här orgeln är elektronisk istället för mekanisk som de båda orglar jag brukar spela på. Alla inställningar jag vill ha till mina stycken kan lagras elektroniskt, hela konserten kan spelas in om jag så vill det. Det är långt ifrån våra manuella orglar på Orust så det blir ett spännande uppdrag jag har i helgen.

Det orgelmaraton där Hans Blomberg medverkar sänds live via Göteborgs Symfoniorkester kanal på internet, GSO Play.

ANNONS