Många ville skänka till Orusts flyktingar

En vacker matsalsmöbel, docksängar, barnstolar och bäddset i mängder. Andra Chansens lokaler i gamla polishuset i Henån fylldes snabbt då givmilda Orustbor skänkte till förmån för flyktingar från Ukraina.
– Det behövs fler täcken och kuddar, säger Britt-Inger Johansson, arbetsledare för servicelaget.

ANNONS
|

Varsamt packade, omsorgsfullt vikta och med kärlek skänkta. När Orust kommun gick ut med vädjan till kommuninvånarna om material för att utrusta de tillfälliga boendeplatserna som behövs då flyktingar från Ukraina kommer, så var viljan att skänka stor. Det är kommunens arbetsmarknadsenhet som ansvarar för att göra i ordning och möblera de bostadshus och lokaler som kommunen tänkt använda vid mottagandet av flyktingar. 78 platser har Orust kommun att erbjuda, ungefär hälften av de platserna finns i Mollösunds skola, en lokal som användes även 2015 då det kom många flyktingar från Afghanistan till kommunen.

Viljan att hjälpa till är stor

Orust kommuns arbetsmarknadsenhet har en second handbutik i gamla polishuset i Henån, Andra Chansen. Här tog arbetsmarknadsenheten i veckan emot allt från husgeråd till barnleksaker.

ANNONS

– Under tisdagen gick det i ett. Det kom människor hela tiden och ville skänka saker, det var knappt så vi hann med, säger Louise Pilfors som arbetstränar i butiken.

Tillsammans med kollegan Jessica Lundqvist har hon tagit emot, packat upp, packat om och sorterat det material som kommit in. Det mesta är redan omsorgsfullt sorterat, men de tyger som har varit i behov av en tvätt har tvättats och porslinet har fått en omgång med diskmedel innan det packats om.

– Under tisdagen kom mycket möbler. Vi fick in ett helt gäng med sängar och köksmöbler, men även en hel del påslakan och hygienartiklar, säger Louise Pilfors.

Britt-Inger Johansson, arbetsledare för servicelaget, är mycket tacksam för allt material som skänks. Arbetsmarknadsenheten tar emot allt och kör sedan ut till de boende som de ställt i ordning i väntan på flyktingarna.

Saknas kuddar och täcken

– Vi har fått så otroligt mycket fint. Det som saknas är kuddar och täcken, vi hade även behövt lite fler filtar, men det kanske kommer.

En av de som hörsammat vädjan om material är Bosse Carlsson från Henån. Han lastade av fina stolar i polishusets trädgård.

– Det är självklart för oss att hjälpa till om vi kan. Vi hade dessa stolar hemma och jag såg att de sökte efter möbler så då körde jag hit dem.

Gerhard Lindell, från Henån, tänkte samma tanke även han. Som tidigare lärare klappar hjärtat lite extra för barnen som förväntas komma, så Gerhard hade plockat ihop en hel del spel och pyssel, docksängar och dockmöbler.

– Det är sådant som fungerar även om barnen inte kan svenska, inga svåra beskrivningar som de behöver följa.

Gerhard lämnade även in flera lådor med omsorgsfullt vikta lakan som kan komma till nytta.

– Jag är med i frivilliggruppen och vet hur mycket hjälp som behövs vid situationer som den här.

Mer barnsaker kom från Kristin Hallgren som lämnade i väg en av barnens spjälsängar. Hon hade fyllt bilen med leksaker som hennes egna barn blivit för stora för.

Lämnade spjälsäng

– Jag såg att de sökte spjälsäng och leksaker och jag vill gärna hjälpa till på något sätt.

Det som saknas nu är enligt Britt-Inger Johansson, är handdukar, även underlakan till sängarna är det brist på.

– Vi tar tacksamt emot mer material, det vi inte får skänkt till oss får vi åka och köpa in. Ingen vet när bussen med flyktingar kommer. Jag var med 2015 och vet hur snabbt det går från beslut till verksamhet, en dag är busslasterna med flyktingar plötsligt här och då ska allt finnas på plats.

Detta behövs för att utrusta de tillfälliga boendeplatserna

Sängar, stolar, bord, byråer, spjälsängar, barnvagnar, leksaker, pysselsaker, pingisbord, galgar, kuddar, täcken, filtar, lakan, handdukar, nyinköpta underkläder och strumpor, INGA andra kläder i nuläget, hygienartiklar, tandborstar, tandkräm, schampo, balsam, borste, kam, tvål, bindor, tamponger.

LÄS MER:Tre hallar på Tjörn klara för att ta emot flyktingar från Ukraina

LÄS MER:Bäddat och klart i idrottshall för att ta emot 70 flyktingar

LÄS MER:Olenas grytlappar hjälper landsmännen i Ukraina

ANNONS